Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, bugün düzenlediği basın toplantısında Kumburgaz ve Güzelce mahallelerinde okul, spor salonu ve pazar yeri olarak kamu yararına ayrılan parsellerin özelleştirme kapsamına alınması ve ardından satışa çıkarılmasıyla ilgili sürece ilişkin bilgi vererek eleştirilerini dile getirdi.
Akgün, 19 Mayıs 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan kararla ülke genelinde 243 adet taşınmazın özelleştirme kapsamına alındığını, 10 Aralık 2022 tarihli ikinci bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile taşınmazlara yönelik tüm yetkinin Özelleştirme İdaresi’ne verildiğini hatırlattı.
Bu kapsamda Büyükçekmece’nin Kumburgaz ve Güzelce mahallelerinde okul, spor salonu ve pazar yeri olarak kamu yararına ayrılan parsellerin de imar planlarının değiştirilerek konut alanına çevrildiğini ve satışa çıkarıldığını belirten Akgün, şunları söyledi:
Gazeteden öğrendiler
"Biz de bunu gazeteden öğreniyoruz. Özelleştirme kapsamına alınan yerler de çok enteresan. Bu özelleştirme kapsamına alınan yerler ile ilgili Resmi Gazete'deki yazıda plan tadilatlarıyla beraber bu yetki veriliyor Özelleştirme İdaresi’ne. 243 adet gayrimenkul Türkiye çapında Özelleştirme İdaresi’ne devredilecek ama plan tadilat yetkisi de içinde olmak şartıyla. Her türlü yetkiyi de Özelleştirme İdaresi’ne veriyorlar. Bu kararname ile bizim Büyükçekmece ilçesi sınırları içerisinde bulunan 2 parsel de Özelleştirme Dairesi vasıtasıyla satışı kararlaştırılıyor ve bunun içerisine plan değişikliği şartı da yine aynı şekilde geçiyor. Büyükçekmece’de, Kumburgaz bölgesinde 756 parsel, bizim belediyemizin kapalı pazar yeri.
16.10.1991 tarihinde kapalı pazar yeri olarak belirtiliyor. Yine Büyükçekmece Kumburgaz’da 34 parsel, okul ve kapalı spor salonu alanlarımız da aynı kapsamda Özelleştirme İdaresi vasıtasıyla satışa çıkartılıyor. Burası çok daha enteresan. İlkokul, ortaokul, lise ve kapalı spor salonu alanımız satışa çıkartıldı şu an. 51 dönüm toplamı. 54 bin 500 metrekare civarında. 51 bin 235 metrekaresi okul alanı, 3 bin 174 metrekaresi de pazar yeri ve sosyal tesis. İkisi birden, bu piyango bize vuruyor.
Karar yargıya taşınacak
İmar planları yapılırken sosyal donatı alanları da planlara işleniyor. ‘Pazar yeri’ deniliyor. ‘İlkokul, ortaokul, lise, kapalı spor salonu’ deniyor. 1991 ile 2003 yılında iki ayrı planla bunlar kesinleşiyor, yürürlüğe giriyor. 2022 yılında bu yerler, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Özelleştirme İdaresi’ne devredilerek konut alanı olarak satışa çıkartılıyor. Burada iki önemli konu var. Bir tanesi; böyle bir şey vuku bulduğu zaman 'Kumburgaz halkının arazisinden kesildi' diyoruz ya, plan yapılırken hangi vatandaşın tapusundan kesilmişse şimdi o vatandaşların bu gayrimenkullerini geri almak için dava açmaları lazım.
Aynı zamanda Büyükçekmece, Büyükşehir Belediyesi de dava açacak. Plan hukuku gereğince, imar hukuku gereğince okul yeri, pazar yeri, kapalı spor salonu yeri diye almış olduğunuz yeri, bu amaçla kullanmak zorundasınız. Eğer bu amaçla kullanmayıp bunu siz konuta çeviriyorsanız, ticarete çeviriyorsanız o, mülk sahibine geri döner.
'Kime satılacak bilmiyoruz'
İmar planlarının delinmesi durumunda şehircilik de ortadan kalkar. Şehirciliğin anayasası, imar planıdır. Çok açık, net örnekle karşı karşıyasınız. Sizin tarlalarınızdan imar planı yapılırken kesilip sosyal donatı alanı yapılan yerler, şimdi sosyal donatı alanından çıkartıldı, ticarete çevrildi. Kime satılacak bilmiyoruz.
O zaman Kumburgaz halkımızın malını geri verin. Bu yerin Hazine'ye devredilmesi lazım. Bu yerleri Hazine’nin satması lazım. Buranın malı çünkü. Dolayısıyla yüzde 50’si yerel yönetimde kalacak. Bunu birkaç yıl önce yaptıkları kanun değişikliğiyle, her türlü satışı Özelleştirme İdaresi üzerinden yaptıkları için belediyelerin kanun gereği alması gereken bu yüzde 50 payı da kaçırmış oldular.
'Satışından derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz'
Büyükçekmece’nin en hızlı gelişmekte olan Kumburgaz, Celaliye, Kamiloba, Güzelce bölgesi. Bu bölgedeki 55 bin metrekarelik alanı Büyükçekmece Belediyesi tekrar nasıl bulacak? Bu kadar hızlı gelişen bu bölgede ilkokul, ortaokul, lise ve spor salonunun toplamı 53 bin metrekare. Bu yerlerin satışına karar verdiniz, Özelleştirme İdaresi vasıtasıyla. Yarın Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapısına dayandıkları zaman... Kim? Halk, biz. Milli Eğitim Bakanlığı burada okul yapmak için kimlerin yerini nasıl istimlak edecek?
Bunu o bölgenin meclis üyesi arkadaşımız, plancı arkadaşımız, diğer meclis üyesi arkadaşlarımız da Büyükçekmece halkı adına şiddetle reddediyoruz ve behemahal Büyükçekmece halkının okul yerlerinin ve pazar yerinin, ayrıca kapalı spor salonu yerinin Özelleştirme İdaresi vasıtasıyla satışından derhal vazgeçilmesini hem talep ediyoruz hem de ısrarla takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz. Tüm yasal haklarımızı kullanacağız.
Burada hak, hukuk, adalet istiyoruz. Çünkü vatandaşın mülkünden kesilen arazileri, ismi neyse o anlamda kullanmak zorunluluğu kanun gereğidir. Okul yeri aldık, cami yeri aldık, pazar yeri aldık; bu amaçla kullanmak zorundayız. ‘Bize okul yeri lazım değil, pazar yeri lazım değil, spor salonu yeri lazım değil’ diyorsanız benim vatandaşımın malını vatandaşıma geri iade etmek zorundasınız."