Halktv.com.tr / Taha SAĞLAM / Özel haber
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 'proje okul' olarak adlandırılan okullarda, öğrenciler öğretmenlerine sahip çıkmak amacıyla eylem düzenledi. Proje kapsamında süreleri dolduğu gerekçesiyle Eyüp Sultan Anadolu Lisesi'nde 8 öğretmen okuldan alındı.
Bunun üzerine öğretmenlerini kaybetmek istemeyen liseli öğrenciler okulda protesto düzenledi. Protestolara katılan öğretmen, açığa alındı. halktv.com.tr'ye konuşan 28 yıllık eğitimci, verilen kararın hukuksuz olduğunu belirtti. Yapılan atamaların müdürlere veya belli bir zümreye yakınlığa göre yapıldığını iddia edildi.
ÖĞRENCİLERİN EYLEMİNE DESTEK VERDİĞİ İÇİN AÇIĞA ALINDI
'Maarif modeli' inşa etmeye çalışan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Türkiye'nin 'en iyileri' olarak anılan 30'u aşkın okulda yaklaşık 38 bin öğretmenlerin yerleri değiştirildi.
Vefa Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Gazi Anadolu Lisesi gibi 'proje' okullar içerisinde yer alan Eyüp Sultan Anadolu Lisesi'nde de 8 öğretmen atamalardan etkilendi. Bunun üzerine öğrenciler, öğretmenlerine sahip çıkmak amacıyla protesto düzenledi.
Okul içerisinde yapan liseli gençler, Eyüp Meydanı'na yürümek isterken polis engeliyle karşılaştı. İddiaya göre, polis okul bahçesinde bazı öğrencilere gözaltı uyarısında bulundu.
Öğretmenin belirttiğine göre öğrenciler, okula giren polisler ile yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından meydana doğru yürüdü.
Burada Eyüp Sultan Anadolu Lisesi öğrencilerin etrafı çevrildi. Olayın büyümesinden ve polisle öğrenciler arasında herhangi bir gerginliğin önüne geçmek isteyen eğitimci, öğrencilere seslendi ve 'hiçbir siyasi mesaj barındırmadığını belirttiği' konuşmasından sonra gözaltına alındı.
Gözaltına alınırken hiçbir gerekçenin belirtilmediğini söyleyen öğretmen, karakolda 'gösteri yürüyüş kanununa muhalefet' sebebiyle gözaltına alındığını öğrendi. İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan eğitimci, pazartesi günü açığa alındığını öğrendi.
28 yıldır mesleğini devam ettiren ve 657 sayılı Devlet Memuru Kanununun 137. maddesine göre hakkında işlem başlatılan öğretmenin, açığa alınma gerekçeleri ise İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından hazırlanan tebligatta şöyle belirtildi:
Protesto halinde olduğu, derslerine girmediği, çeşitli araç gereçler ile eylem yaptığı, okul yönetiminin uyarılarına uymadığı, okul öğrencilerinin oturma eylemine, sonrasında yürüyüş yapma ve slogan atma eylemini teşvik ettiği
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne çağrılarak karar tebliğ edilen öğretmen, okuduğu ve görev yaptığı okula gittiğinde de polis müdahalesiyle karşılaştı. İddiasına göre, öğrencileri kendisine destek verirken, okul yönetimi 'binada bulunmasının sakıncalı olduğunu' belirterek dışarıya çıkmasını istedi. Açığa alma kararının hukuksuz olduğunu savunan eğitimci, daha önce kendisine gözaltı işlemi uğrayan polisler tarafından dışarıya çıkartıldı.
SÜRESİ DOLAN 27 KİŞİDEN 8'İNİN ATAMASI YAPILMIŞ
Öte yandan okulda 27 kişinin yeni sisteme göre görev süresinin dolduğu, ancak yalnızca 8'inin başka yerlere ataması yapıldığı ve atamaların keyfi şekilde yapıldığı iddia edildi.