Fatma Önemli, diyabet hastası oğlu ve torunu için sağlıklı besin arayışına girdi. İstanbul'da yaşayan Önemli, aronyayı keşfetti ve Karabük'te üretime başladı. 8 dönüm alanda 3 bin kök aronya eken Önemli, meyvenin yüksek besin değeri sayesinde başarı elde etti.
ARONYA ÜRETİMİYLE SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ADIM
İstanbul'da yaşayan 48 yaşındaki Fatma Önemli, diyabet hastası 22 yaşındaki oğlu ve 5 yaşındaki torunu için sağlıklı besin arayışına girdi. Yüksek besin değeri ve antioksidan özelliği ile bilinen "süper meyve" aronyayı keşfetti. Önemli, tarım ve orman müdürlüklerinden aldığı destekle Karabük’ün Eflani ilçesine bağlı Başiğdir köyünde 8 dönüm alana 3 bin kök aronya ekti.
“SAĞLIK MEYVESİ: ARONYA”
Fatma Önemli, yaklaşık 4 yıldır aronyayla ilgilendiğini, 2 yıl süren araştırmaların ardından üretime başladığını belirtti. Eflani'nin ikliminin aronyaya uygun olduğunu vurgulayan Önemli, "Deneme bahçesi oluşturduk ve Temmuz 2023'te 3 bin kök aronya ektik" dedi.
“DİYABET HASTALARI İÇİN UMUT”
Önemli, oğlu ve torununun diyabet hastası olduğunu dile getirerek, aronyanın onlar için önemli olduğunu söyledi. "Aronyanın birçok faydası var, sağlık meyvesi. Eflani'nin bununla uğraşmasını istedim, onun için üretim yapıyorum" dedi. Önemli, kısmen köye yerleştiğini ve çoğu zamanını burada geçirdiğini ekledi.
“MEYVENİN TOPRAKLA BÜTÜNLEŞMESİ ÇOK GÜZEL”
Deneme bahçesinden geçen yıl tadımlık ürün aldığını belirten Önemli, "Bizim için çok büyük sürprizdi. Daha yılı doldurmadan meyve verdi. Az miktarda ama çok mutlu ediciydi" diye konuştu. Kadın girişimcilere tarım yapacakları iklim özelliklerini araştırmaları ve şartları oluşturduktan sonra üretime başlamaları tavsiyesinde bulundu.