O Tehlike Afrika'dan Geliyor!

Havalar ısınmaya başladı, kene vakalarının önceki senede olduğu gibi bu yıl da görülmesi bekleniyor. Uzman veteriner hekim ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, Afrika'dan göç eden doğu cılıbıtı kuşunda kene tespit edildiğini söyledi.

Hava ısınırken kene vakaları da artmaya başladı. Erzurum'da kene ısırması sonucu bir kişi hayatını kaybetmesi, özellikle kırsal alanlarda kene korkusunu artırdı.

UZMANLAR UYARIYOR: DOĞADA DİKKATLİ OLUN!

Uzman veteriner hekim Gökçe Coşkun ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, doğa gezilerinde dikkatli olunması gerektiğini ve özellikle ıslak çayırlık alanlarda ve küçükbaş hayvanların dolaştığı yerlerde kene riskinin daha yüksek olduğunu vurguluyorlar.

Gökçe Coşkun, şu uyarılarda bulundu:

“Islak çayırlık alanlarda dolaşırken dikkat edin. Küçükbaş hayvanların dolaştığı alanlarda daha fazla kene görülebilir. Doğa gezisi sonrasında eve gelir gelmez vücudunuzu kontrol edin. Kasık bölgesi, saç dipleri özellikle önemli. Kene tutunduysa çıkartırken dikkatli olun. Kafa bölgesini tutup çıkartmanız önemli. Kene tutunması sonrası mide bulantısı, baş dönmesi ve ateş yükselmesi belirtileri olursa hemen sağlık kuruluşuna başvurun. Köpek ve kedileriniz varsa mutlaka dış parazit tedavilerini ve koruyucu tasma önlemlerini yaptırın. Kedi ve köpeklerde dış parazit ilaçları kenenin gelmesini değil, üzerinde kan emmeye başladığı an ölmesini sağlar."

DOĞA FOTOĞRAFÇILARINA ÖZEL UYARI

Doğa fotoğrafçıları, uzun pantolon giyerek ve çoraplarını pantolonlarının üzerine çekerek kendilerini kene ısırmalarından korumalı.

KENE TUTULMASI HALİNDE YAPILMASI GEREKENLER

Kene tutunmuşsa panik yapmadan, kafa bölgesini tutarak dikkatlice çıkarın.
Kene çıkarmadan önce cildinize alkol veya kolonya sürebilirsiniz.
Kene çıkardıktan sonra bölgeyi iyice dezenfekte edin.
Mide bulantısı, baş dönmesi ve ateş yükselmesi gibi belirtiler yaşarsanız hemen doktora başvurun.
Köpek ve Kedilerinizi Koruyun:

Köpek ve kedileriniz için dış parazit tedavisi ve koruyucu tasma yaptırmanız önemlidir.

​​​​​​​​​​​​​​

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HASTALIKLAR

Keneler, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Lyme hastalığı, Q ateşi, kene kaynaklı ensefalit, Akdeniz benekli ateşi, monositik erlihyoz, granülositik erlihyoz ve babezyoz gibi birçok ölümcül hastalığın taşıyıcısı olabilir.

DOĞA GEZİSİ SONRASI VÜCUDUNUZU KONTROL EDİN

Doğa gezisi sonrasında eve gelir gelmez vücudunuzu, özellikle kasık bölgenizi ve saç diplerinizi kene varlığı için kontrol edin.

KENE YAPIŞMIŞSA DOKUNMAYIN!

Kene yapışmış ve nasıl çıkarılacağını bilmiyorsanız dokunmayın. Köpeğinizi veteriner hekime, kendinizi ise bir sağlık kuruluşuna götürün.

Türkiye Haberleri