O eski halinden eser yok şimdi

Yangınlar sonrası bitki örtüsünün büyük kısmını kaybeden Marmaris tepeleri, yağmuru tutamadı, tepelerdeki toprak denize aktı, sahili kahverengiye boyadı.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle tepelerden gelen çamurlu su, Yat Limanı, Atatürk Bulvarı ile Kısayalı Sahili'ni kahverengiye boyadı. Denizin kahverengi hali havadan görüntülendi.

Marmaris ilçesinde dün meydana gelen sağanak ve fırtına nedeniyle dereler taştı, ağaçlar devrildi; deniz kıyısında ise dev dalgalar oluştu.

Zaman zaman etkisini artıran yağış nedeniyle İçmeler Mahallesi'nde yanan ormanların çıplak dağ eteklerinden çamurlu sular indi, dereler taştı.

Fırtınada ise ağaçlar devrildi, deniz kıyısında dev dalgalar oluştu, iş yerlerinin tabelaları ile tenteleri uçtu. Fırtına özellikle Turunç, Selimiye, Bayır, Beldibi, İçmeler, Adaköy, Çamdibi, Tepe ve Sarıana mahallelerinde etkili oldu. Devrilen ağaç, otomobilin üzerine düşerek hasara neden oldu. Turunç Mahallesi'nde de devrilen ağacın kapattığı yolu, ekipler açtı. İçmeler Mahallesi'nde ise otelin camı, çalışanların üzerine düştü. İhbarla gelen sağlık ekipleri, yaralanan 1 kişiyi ayakta tedavi etti. Körfezde alargadaki tekneler, dev dalgaların içinde kaldı. Dalgalar, sahildeki işletmelere kadar ulaştı.

Yangın yüzünden toprak suları tutamıyor

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doğunay Tolunay orman yangınlarının sel ve taşkın riskinin artmasına yol açtığını söylemişti. Marmaris'te 2021 yılında çıkan orman yangınları yüzlerce hektar alanı küle çevirmişti.

Tolunay, “Yağmur suyunun hızını azaltan ağaçlar ile suyu emen ve hızlı bir şekilde toprak içine sızmasını sağlayan ölü örtü yangınlarla yok olur. Sonuçta toprak çıplak kalır ve yağış suları hızlı bir şekilde yüzeysel akışa geçer. Bu esnada yağışın şiddetine bağlı olarak taş, moloz ve dal, gövde gibi yanmış ağaç bileşenleri de özellikle eğimli alanlarda taşınarak derelere ulaşır, havzada bulunan yerleşim alanlarında sel ve taşkınlara neden olur. Bu risk yanmış ormanlarda bitki örtüsü yeniden oluşuncaya kadar devam eder” diye konuşmuştu.

Öğretim Üyesi Tolunay, “Yörede şiddetli sağanak yağışlar genellikle sonbahar aylarında olduğu için İçmeler ve Turunç’ta sel ve taşkınlara karşı önlem alınması yararlı olacaktır. 2022 yılı içinde gerçekleşen Bördübet yangını ise Hisarönü ve Değirmenyanı mahallerinin yer aldığı su havzasındaki ormanların bir kısmına zarar verdi. Bu iki yerleşim alanının da sel riskine dikkat çekmek gerekiyor. Datça’da Mesudiye mahallesinde ve yine Aksaz’da da sel riski bulunuyor” demişti.

Türkiye Haberleri