Sınavla öğrenci alacak liseler listesi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklandı. Nitelikli liseler olarak belirlenen okulların yer aldığı kılavuza göre İstanbul’da 225, Ankara’da 82, İzmir’de 62 olmak üzere Türkiye genelinde sınavla girilecek lise sayısı toplam 1.369 oldu. 1.369 lisenin yer aldığı listede ise asıl pay imam hatip liselerine ayrıldı. Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım ve Eğitim İş 4 Nolu Şube Başkanı Zekeriya Çakmak, MEB’in açıkladığı liselerin oranını Aydınlık’a değerlendirdi.
Orhan Yıldırım, listede yer alan okullarda en büyük payın imam hatip liselerine verildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu liste hangi mantıkla belirlendi onu bilemiyoruz, anlayamıyoruz açıkçası. Geçen yıl puan sıralamasının oldukça altında yer alan bazı okullar bu listede yer alıyor. Yine yüksek puanlı okullardan bazıları bu listede yer almıyor. Bazı bölgelerde sınavla girilebilecek okullar sadece imam hatiplerden oluşuyor. Bir önceki sistemden daha da kötü bir sistem kurmayı başardılar. İzmir’de tam 10 ilçede, İstanbul’da da iki ilçede tek bir okul bile nitelikli okul listesine girememiş. Kilis, Iğdır ve Batman gibi illerde sınava girilebilecek okul yer almıyor. Bazı büyük illerin ilçelerinde de bu listede yer alan okul yok. Şimdi bu rakamların ışığında iki gerçek var: Bu projenin amacı çocukları özel okullara teşvik etmek ya da çocukları imam hatiplere zorunlu kılmak.”
Yıldırım, incelediği oranları paylaştı: “2434 tane Anadolu Lisesi içinde sınavla öğrenci alan Anadolu Lisesi sayısı 222, yüzdesi 9 olarak belirlenirken 1552 tane Anadolu İmam Hatip Lisesi içinde, sınavla öğrenci alan Anadolu İmam Hatip Lisesi sayısı 298, yüzdesi ise 21 olarak belirlenmiş. Anadolu Liselerine sınavla alınacak öğrenci sayısı 34.530, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine sınavla alınacak öğrenci sayısı 19.170, Anadolu İmam Hatip Liselerine sınavla alınacak öğrenci sayısı 28.860. Oranlar böyleyken hesap gün gibi ortada.”
AMAÇ İMAM HATİPLERİN KALİTESİNİ YÜKSELTMEK
Yıldırım, şöyle konuştu: “Biz bu sistemi en baştan eleştirdik. Hazırlıksız ve bilimsel yöntemler dışında yapılan bir sistemdi, defalarca revize edildi fakat bütün eleştirilere rağmen iptal edilmedi. Şimdi gelinen nokta vahim. İmam hatip liseleri nitelikli okul listesinde birinci sırayı aldı. Buradaki amaç başarılı ve üst düzey çocukları imam hatipleri seçmeye zorlamak ve imam hatiplerin kalitesini artırmak. Kendilerine hizmet edecek bir sistem kurmuşlar ve ona göre bir liste hazırlamışlar. Bunu ileri götürme şansları yok eninde sonunda bu sistemi de değiştirmek zorunda kalacaklar ama o arada olan çocuklarımıza olmuş olacak.”
Yıldırım, bu sistem eğitimde özelleşmenin önünü açacak diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sistemle özel okulların önünü açacaklar ve çocukları okumaktan soğutacaklar. Çünkü doktor, mühendis olmak isteyen çocuklar sınavla da olsa imam hatipleri tercih etmeyecekler. İmam hatiplerde verilen eğitim onları ulaşmak istedikleri yere götürmeyecek. Zenginler çocuklarını özel okula gönderecek, zengin olmayan çocuklar da okumaktan uzaklaşacaklar.
BOŞ KALAN İMAM HATİPLERİ DOLDURMA PEŞİNDELER
Zekeriya Çakmak da olmayan niteliğin imam hatipler üzerinden topluma dayatılacağını söyledi. Çakmak, şöyle konuştu: “Tablo incelendiğinde ortaya çıkan sonuç şu ki sınavsız bile tercih edilmeyen imam hatipleri nitelikli okul diye dayatan bir sistem düzenlenmiş. İktidar eğitimi imam hatipleştirme yolunda bir kaosa neden olacak. Bu tamamen bir aldatmaca. Şu anda var olan imam hatiplerin yüzde 65’i boş. Nitelikli okul olsa neden yarısından fazlası boş olsun. İktidar yanlısı olanlar bile çocuklarını imam hatiplere göndermiyor çünkü nitelikli bir eğitmi yok. Şimdi sınavla mecburi bırakarak kağıt üzerinde oyunla imam hatip liselerindeki boş kontenjanları dolduracaklar.”
BAŞVURULAR BU HAFTA YAPILACAK
MEB yaptığı duyuruyla başvuru detaylarını da açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Yapılacak 2018 Yılı Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’ ile sınavla öğrenci alan okul listeleri ve kontenjanları www.meb.gov.tr adresinde yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır. Merkezi Sınava isteğe bağlı olup sınava katılmak isteyenler, başvurularını 11-18 Nisan 2018 tarihleri arasında elektronik ortam üzerinden öğrenim gördükleri okullara yapacaklardır.