Niğde'deki görüntüleri belediye doğruladı! Avukatlardan "ölüm nedenleri araştırılsın" talebi

Şehirlerden katliam haberleri gelmeye başladı! AKP'li Niğde Belediyesi’nin geçici hayvan bakımevinde köpeklerin enjeksiyonla uyutulup toplu mezarlara gömüldüğü iddiasıyla birlikte görüntüler ortaya çıktı. Büyüyen tepkiler üzerine açıklama yapan Belediye, köpeklerin uyutulduğunu doğruladı.

Geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren "7527 Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un ardından, Niğde Belediyesi’nin geçici hayvan bakımevinde yaşananlar infial yarattı. Yeni yasayla birlikte bazı belediyelerin köpekleri uyutmaya başladığına dair iddialar gündemdeyken, Niğde’de avukatlar, paylaştıkları görüntülerle çarpıcı iddiaları ortaya çıkardı.

Niğde Belediyesi’nin geçici hayvan bakımevinde, köpeklerin enjeksiyon yöntemiyle uyutularak toplu mezarlara gömüldüğü öne sürüldü. Niğde Belediyesi yaptığı açıklamada köpeklerin enjeksiyonla uyutulup toplu mezarlara gömüldüğü iddialarını doğrularken, bu işlemin yalnızca doğal ölümü gerçekleşen ve enfeksiyonu olanlara uygulandığını söyledi.

Toplu mezarları ve köpek ölülerini görüntüleyen avukatlar, Niğde’nin Niğkum bölgesindeki hayvan mezarlığının açılmasını ve köpeklerin ölüm nedenlerinin araştırılmasını istedi.

Paylaşılan görüntülerde, köpeklerin üzerine kireç döküldüğü, bazı köpeklerin kuyruklarının toplu mezarlardan göründüğü ve içi boş, kanlı kolilerin çevrede bulunduğu dikkat çekti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Avukatlar, belediyenin Veteriner İşleri Müdürü T.B. ve işlemi gerçekleştirdiği öne sürülen iki çalışan hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, Niğde Belediyesi'nin geçici hayvan bakımevinin ruhsatsız olduğu vurgulandı. Ruhsatsız barınaklarda tıbbi müdahalelerin yasak olduğuna işaret edilerek, bakımevinin ruhsatının sorgulanması talep edildi. Ayrıca, köpeklerin ölüm nedeninin anlaşılması için nekropsi yapılması ve delil karartılmaması için gizlilik kararı verilmesi istendi.

Öte yandan tanıkların ifadesine göre, yasa Meclis’e gelmeden önce de köpeklerin uyutulmaya başlandığı ve bu sürecin yaklaşık 7 aydır sürdüğü belirtildi.

Niğkum bölgesine düzenli ziyaretlerde bulunan gönüllüler, köpeklerin enjeksiyon öncesinde acı çekmiş olabileceğini öne sürdü. Görüntülerde yer alan boş, kanlı koliler ve mezarlık çevresindeki koşullar, hayvanların kötü muameleye maruz kalmış olabileceğine işaret etti.

"BARINAKTA İKİ KÖPEK KALMIŞ"

Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Tuğba Gürsoy, sosyal medya hesabından olaya ilişkin şunları yazdı:

"Niğde’de gönüllülerin baktığı bu köpek kayboluyor, sonra toplu mezara atılmış buluyor köpeği. Toplu mezarlara sürekli yeni hayvan atılıyor. Barınağa girin süslü püslü, inanılmaz bir vitrini var, hayvan sayısı 20’yi geçmez ama mezarlar tıka basa dolu. Geçen sene kaç yasaklı ırk vardı dedik, 60 dediler. Dün barınağı gezdik sadece 2 kalmış. Üstelik henüz toplama yapmadık dediler. Sokaklarda kedi köpek kalmamış. 3-5 günlük iş değil bu! Bütün mezarların açılmasını ve yaklaşık ölüm tarihleri ile sebeplerinin tespitini talep ediyoruz."

"TOPLUM SAĞLIĞINI RİSKE ATMAMAK ADINA YAPILMIŞTIR"

Söz konusu iddialara ilişkin resmi sosyal medya hesabından açıklama yapan Niğde Belediyesi, açıklamada haberi doğrulayarak şunları yazdı:

"Bugün Belediyemizin adıyla yayılan haberlere ilişkin;

Habere konu olan yer Niğde Belediyesine ait 5199 sayılı kanuna uygun olarak tahsis edilen hayvan mezarlığıdır…

- Gün içerisinde doğal ölümü gerçekleşen,
- Trafik kazasında ölen
- Zoonos etken taşıyan hayvanlar için oluşturulan bir alandır.

Toplum sağlığını riske atmamak adına, kireçleme suretiyle yapılan işlemler tamamen kanuna ve vicdana uygundur…"

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA: "PSİKOLOJİK SORUNU OLAN İNSANLAR..."

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise Ekol TV'de canlı yayına katılarak görüntüleri çekenler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Özdemir'in yayındaki konuşmaları şu şekilde:

"Resmi açıklama yapmadık çünkü bir kısım bunu bilinçli olarak yapıyorlar, gündeme gelmek istiyorlar. Ben bugün bağlantıya girerken bile tereddüt ettim. Çünkü böyle psikolojik olarak sorunu olan ya da farklı amaçları olan insanların gündem olmasını istemiyoruz. Niğde Belediyesi olarak bölgenin en iyi rehabilitasyon merkezine sahibiz. Daha yeni çok büyük bir ameliyathane yaptırdık, danışmanlık alıyoruz, sahiplendiriyoruz. Ama farklı amaçlarla bu işleri yapanları kınıyoruz."

Türkiye Haberleri