Neslinin tükendiği düşünülen ancak son yıllarda fotokapanlarla görüntülenerek büyük sevinç yaşatan Anadolu Leoparı bu kez Antalya'da ortaya çıktı.
Türkiye'de sayısız kez görüntülenmesine karşın Anadolu Leoparı'nın hala varlığının resmi olarak ilan edilmemesine tepki gösteren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Resmi olarak varlığının kabul edilmesi gereken Anadolu Leoparı'nın görüldüğü yerlerin kesin koruma alanı olarak ilan edilmesi zorunlu. Nesli yok olduğu düşünülen leoparın görüldüğü yerlerdeki mermer-maden ocakları, santraller gibi varlıklar nedeniyle resmi varlık kabulünün yapılmadığını, görüldüğü yerlerdeki insan hareketliliğinin de bu nedenle kısıtlanmadığını düşünüyoruz. Bu yanlıştan dönülüp Anadolu Leoparlarımızın yaşam hakkının korunmasını istiyoruz" dedi.
'Varlığı resmi olarak ilan edilmeli'
Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve 1970'li yıllara kadar Türkiye'de özellikle Toros Dağları'nda görülen Anadolu Leoparı'nın yeniden Antalya'da ortaya çıkmasının, Mersin dahil Toros Dağları'nda görülmesinin sevindirici olduğunu ifade eden Barut, "2010'lu yıllardan itibaren yurdumuzun çeşitli bölgelerinde, Iğdır, Tunceli, Diyarbakır, Rize ve Siirt gibi illerde fotokapanlarla görüntülenen Anadolu Leoparı'nın varlığı resmi olarak ilan edilmek zorunda. Antalya'da Kumluca'ya kadar geldiği, hatta yol kenarlarına kadar inebildiği tahmin ediliyor. Fotokapanlarca görüntülenen Anadolu Leoparı'nın varlığı hemen resmi olarak ilan edilmeli, bu hayvanın görüldüğü yerler koruma alanı olarak belirlenmelidir" diye konuştu.
'Anadolu Leoparı'nın korunması hayatidir'
Anadolu Leoparı'nın görüldüğü yerlerdeki mermer-maden ocaklarına ve insan hareketliliğinin bulunduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
Neslinin tükendiği düşünülen bu güzelim hayvan, insan baskısından uzak duran, beslenme ve yaşam için dengenin sağlandığı yerleri seçen bir yapıya sahip. Bunca zamandır fotokapanlara yakalanan, görüntüleri ve fotoğrafları çekilen Anadolu Leoparı'nın resmi olarak varlığının kabul edilmemesini anlamakta zorluk çekiyoruz. Resmi olarak varlığı kabul edilse, Anadolu Leoparı'nın görüldüğü yerlerin, geçiş güzergahlarının ve yaşam alanlarının kesin koruma alanı olarak belirlenmesi gerekecek.
Bu yapılmıyor. Buradaki nedenin doğal yaşam alanlarındaki maden-mermer ocakları, santraller ve insan yerleşim alanlarına yakınlıktan kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Anadolu Leoparı'nın korunup yaşatılması, varlığının sürmesi hayati derecede önemlidir. Bakanlığı yanlıştan dönmeye, Anadolu Leoparı'nın varlığının resmi kabulünün yapılarak koruma alanlarını ilan etmeye çağırıyoruz.
Görüntüler 2 yıl öncesine ait
Anadolu'da nesli tükendiği düşünülen, ilk olarak Şırnak'ta kurulan fotokapanlarla 3 fotoğrafı elde edilen Anadolu parsının Antalya'nın Termessos (Güllük Dağı) Milli Parkı bölgesindeki görüntüleri, büyük heyecan yarattı.
Antalya'da görüntülenen leoparla ilgili bilgi veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden yaban hayatı uzmanı Dr. Yasin İlemin, paylaşılan görüntülerin 2 yıl öncesine ait olduğunu belirterek, "Bu görüntüler, Toroslar'da ve Antalya'da DKMP bölge personelinin yoğun emekleri ile elde edildi" dedi.
'Bu konuda gerekli tüm adımlar atılacak'
Görüntülerdeki Anadolu parsının erkek olduğunu dile getiren Dr. İlemin, şöyle konuştu:
"Bölge yoğun bir şekilde DKMP ve jandarma ekipleri tarafından korunuyor. Bu bireyin Doğu bölgelerimizden, Toros silsilesini takip ederek ulaştığını değerlendiriyoruz. Bu konuda bakanlık, ilgili üniversite, uzman ve akademik personel olarak ciddi bir planlama süreci var. Umarım doğamızı, leoparın yaşadığı bölgeleri, habitatları koruyacağız ve bu konuda gerekli tüm adımlar atılacak."
'Anadolu parsı insanlara saldırmaz'
Anadolu leoparı ve birçok yaban hayvanının insan gördüğünde kaçtığını ve saldırmayacağına vurgu yapan Dr. İlemin, şu çağrıda bulundu:
"Münferit saldırılar yaralı birey ve yavrulu annelerde olabilir. Leopar doğada yaban domuzu başta olmak üzere toynaklı yaban türleri ile besleniyor. Bu anlamda doğada besini bol. Son yıllarda yokluğu ile popülasyonu aşırı artmış, tarım alanları ve yerleşimlere büyük zarar veren yaban domuzu popülayonu tekrar kontrol altına girebilecek. Yeter ki bu türün korunmasında kişisel akademik hırs ve egolardan ziyade ekolojiyi merkezimize koyalım."
'Lütfen zarar vermeyelim' çağrısı
Anadolu parslarının İran'dan Anadolu'ya giriş yaptığını, Toroslar üzerinden de Antalya'ya kadar geldiğini düşündüklerini dile getiren Dr. İlemin, bölgede şu an için tespit edilen tek birey olduğunu belirtti. Dr. İlemin, "Lütfen zarar vermeyelim. Art niyetli insanların bu hayvanı vurmasından, zarar vermesinden çok korkuyoruz" dedi.