Türkiye'de yaşanan deprem felaketleri insanları bir sonraki depremler için kaygılandırırken uzmanlar devletin ve yetkililerin yapması gerekenler konusunda sürekli açıklamalar yapıyorlar.
Prof. Dr. Naci Görür, depremin etkisini veya önüne geçilebilmesi için belediyelere seslendi. Görür sosyal medya hesabından bir duyuru metni paylaştı.
"MİKRO-BÖLGELEME ÇALIŞMASI YAPILMALI"
Belediyelere yapılması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulunan Görür, kentte mikro-bölgeleme çalışmasının yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Kentinizi tehdit eden depremi üretecek fay sistemini bu çalışmaya göre analiz edip eğer bu sistem çalışırsa kente nasıl hasar vereceğini bilimsel olarak araştırmalısınız" ifadelerini kullandı.
Naci Görür'ün paylaşımı şöyle:
"Belediye başkanı olarak kentiniz deprem dirençli olsun istiyorsanız yapacağınız işler şunlar: Kentin ciddi bir mikro-bölgeleme çalışmasını yapmalı ve kentinizin mekan kullanımı, imarı, iskanı, ve tüm fiziksel gelişimini bu çalışmanın verilerine göre planlamalısınız. Kentinizi tehdit eden depremi üretecek fay sistemini bu çalışmaya göre analiz edip eğer bu sistem çalışırsa kente nasıl hasar vereceğini bilimsel olarak araştırmalısınız.
"BUNLAR DEPREM GELMEDEN ÖNCE YAPILMALI"
Deprem sırasındaki hasar ve can kaybınızı kentinizin şu bileşenlerini analiz ederek bulabilirsiniz: Halk, altyapı, yapı stoku, ekosistem/çevre ve ekonomi. Bu analizler deprem gelmeden önce yapılmalı ve deprem gelirse bu bileşenlerin nasıl zarar göreceği bulunmalıdır. Daha sonra da depremden önce zarar azaltıcı çalışmalar yapılmalıdır. Unutmayın bir kenti depreme hazırlamak ancak böyle olur. Yoksa sadece bina yenilemekle olmaz. O olsa olsa müteahhitlik projesi, rant projesi olur."