Müzeyi kapatmak için ölümü beklediler

Coronavirüsün Türkiye'ye gelmesinden sonra, ‘Salgına rağmen çok ziyaretçimiz var’ mesajının atıldığı Dolmabahçe Sarayı, gişe görevlisinin şüpheli şekilde ölmesinin ardından kapatıldı.

Salgın yayılırken uzun süre ziyarete kapatılmayan İstanbul’daki saraylar, Dolmabahçe Sarayı'nın gişe çalışanının şüpheli ölümünden bir gün sonra kapatıldı. BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Gişe çalışanı M.K.’nin hastaneye kaldırılmasından hemen önce, Cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Saraylar Başkanlığı'nın salgın nedeniyle ‘maske’ takan Tayvanlı turistlerin Dolmabahçe ziyaret fotoğraflarını, “Salgına rağmen tarihi mekânlarımıza çok ziyaretçi var” mesajıyla paylaştığı ortaya çıktı.

Her ay, aralarında çok sayıda yabancı turistin de bulunduğu, 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Dolmabahçe Sarayı, dünyada salgının başlamasından sonra üç ay, Türkiye’de salgının varlığının resmen açıklanmasından sonra da bir hafta açık kaldı. Bu süreçte Dolmabahçe Sarayı’nda gişe görevlisi olarak çalışan M.K., rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmasının ardından hayatını kaybetti.

M.K. hastanede tedavi gördüğü sırada kızı sosyal medya üzerinden “Dolmabahçe Sarayı neden açık? Babama yazık değil mi? Vebalini kim öder?” paylaşımı yaptı. Bu paylaşımdan sadece birkaç saat sonra M.K’nin ölüm haberi geldi. M.K’nin cenazesinin kaldırılmasından bir gün sonra, 18 Mart günü ise Milli Saraylar’a bağlı tüm saray ve kasırların kapatıldığı açıklandı.

Baskı iddiası 

Ölüm nedeni zatürree olarak açıklanan gişe görevlisinin çalışma arkadaşlarına yaşananların kamuoyuna duyurulmaması için baskı yapıldığı iddia edildi. Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı'na bağlı Dolmabahçe Sarayı'nda yaşananlara ilişkin ihmal iddialarında bulunan CHP’li Utku Çakırözer, konuyu bir soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanmasını istediği önergede, “Milli Saraylar İdaresi’ne bağlı saray, kasır ve müzelerde çalışanlara test yapıldı mı? Ayda 200 bin turistin ziyaret ettiği sarayların dünyada salgının başladığı Ocak ayı başından Mart’ın üçüncü haftasına kadar açık tutulması, çalışanlar ve ziyaretçiler açısından çok büyük bir risktir. Bu duyarsızlığın ve sorumsuzluğun hesabı Milli Saraylar yönetiminden sorulmalı” dedi.

Geç kaldılar

Gişe görevlisinin ölümüne ilişkin şüpheleri, TBMM Genel Kurulu’ndan da duyuran CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer, “Dünyada salgın olduğu bilinmesine rağmen turistler, tatil yerlerini, ören yerleri, Topkapı, Dolmabahçe gibi saraylarımızı ziyaret etmeye haftalarca devam etti. Burada çalışanlar turistlerle sürekli temas halindeydi. Maalesef önlem almakta çok geç kalındı. Gişe görevlimizin kızı, babası hastanedeyken sosyal medyadan paylaşımda bulunuyor. M.K.’nin cenazesinin kalktığı gün saraylar nihayet ziyarete kapatılıyor. Şimdi ben soruyorum: Bunun vebalini, bu sorumsuzluğun, bu duyarsızlığını hesabını kim ödeyecek?" diye konuştu.

Türkiye Haberleri