Müsilaj tehlikesi, 2 yıl önceki TÜBİTAK raporunda 'geliyorum' demiş

TÜBİTAK'ın 2 yıl önce Marmara Denizi'ni incelediği raporda salya felaketini gözler önüne sermiş. 2018’de Marmara Denizi’ndeki ağır metal kirliliğine yönelik araştırmada, özellikle İzmit Körfezi’nde yüksek seviyede civa zenginleşmesi; Küçükçekmece istasyonunda da kadmiyum, bakır ve çinko açısından orta-yüksek seviyede bir artış olduğuna dikkat çekilmiş.

TÜBİTAK MAM tarafından yürütülen “Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme 2017-2019 Programı” raporunda 2 yıl önce ortaya konulan veriler felaketin adeta göz göre göre geldiğini gösteriyor.

İzmit Körfezi’nde yüksek seviyede civa zenginleşmesi

2018'de TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden uzmanların; Karadeniz, Ege ile Marmara Denizi’ndeki ağır metal kirliliğine yönelik yaptığı  araştırmada, Marmara Denizi’nde özellikle İzmit Körfezi’nde yüksek seviyede civa zenginleşmesi; Küçükçekmece istasyonunda da kadmiyum, bakır ve çinko açısından orta-yüksek seviyede bir artış olduğuna dikkat çekilmiş. 

Denizdeki çöp oranında ciddi artış 

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre, ‘Marmara Denizi Diplerinde Bulunan Deniz Çöplerinin’ dağılımı başlıklı raporda ise Marmara Denizi’ndeki deniz çöplerinin kritik bir konu olduğuna dikkat çekilerek, 34 istasyonun 32’sinde çöp bileşeni tespit edildiği, 280 trol çekiminden 443.2 kg ağırlığında 626 adet çöp bileşeni tanımlandığı, çöp miktarının 2017 senesine göre önemli derecede arttığı tespit edilmiş.

En fazla çöp bolluğu Gemlik ve İzmit Körfezi civarında olduğu belirtilen raporda, "Güney ve Batı Marmara’da konumlanan istasyonlar arasında Gönen çayı nehir ağzına yakın 15’inci istasyon ortalama bolluk ile en fazla kirliliğe sahiptir” görüşleri sıralanıyor.

 

Türkiye Haberleri