MİT tırları davasında Yargıtay’ın kararına itiraz reddedildi

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, MİT tırları davasında Yargıtay’ın onama kararını temyiz eden 9 sanığın taleplerini reddetti. Kurul, Cumhurbaşkanlığı’nın sanıkların beraatine karşı itirazını da reddetti.

Adana ve Hatay'da 2014 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) TIR'larının durdurulmasıyla ilgili davada yargılanan sanıklara verilen hapis cezalarına ilişkin kararlar Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca Temmuz 2021’de onandı.

Eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ile eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun da aralarında bulunduğu 18 sanığa "silahlı terör örgütüne üye olma", "devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etme" ve "devletin gizli kalması gereken belgelerini açıklama" suçlarından verilen hapis cezaları bu karar ile onanmış oldu.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık’ın da aralarında olduğu 9 kişi haklarında onanan hapis cezalarına karşı temyiz yoluna gitti.

Galip Arslan, İsmail Önder Ata, Burhaneddin Cihangiroğlu, Mesut Çelik, Ahmet Pola, Kemal Çöp, Gürhan Esmeray ve Serdar Güçlü’nün yaptıkları itirazı inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu tüm itirazları reddetti. Yargıtay’ın onama kararındaki bazı maddi hataların düzeltilmesi kararı veren Yargıtay Ceza Genel Kurulu, dosyanın Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulmasına karar verdi.

MİT tırları davası kapsamında yargılanan 54 sanıktan 24’ü beraat etmiş, Yargıtay da bu kararı onamıştı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, MİT tırları davasında beraat eden Berkant Aydın ve İdris Karaçizmeli’nin beraat kararlarına karşı Cumhurbaşkanlığı’nın yaptığı temyiz başvurusu hakkında da karar verdi. Yargıtay, Cumhurbaşkanlığı’nın Aydın ve Karaçizmeli’ye karşı temyiz talebini de reddetti.

Ne olmuştu?

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde Ocak 2014'te ve Adana'nın Ceyhan ilçesinde 19 Ocak 2014 tarihinde MİT'e ait araçların durdurularak, arama yapılması nedeniyle Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Adana 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen, MİT TIR'larının durdurulması davasında Ömer Arık’a ağırlaştırılmış müebbet, diğer 26 sanık hakkında ise 1 yıl 10 ay ile 34 yıla kadar değişen hapis cezaları verilmişti.

Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun da aralarında bulunduğu 13 sanık hakkındaki dava ise Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi'nce görülmüştü. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 18 sanık hakkında verilen mahkûmiyet kararları ile 24 sanık hakkındaki beraat kararlarının onanmasına Temmuz 2021’de karar vermişti. Öte yandan Kurul, 3 sanık hakkındaki hükme bozma kararı verirken, 9 sanık yönünden ise dosyayı ayırmıştı.

MİT TIR'larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmen Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi eski Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında da dava açılmıştı.

Türkiye Haberleri