Milyonlarca Kadın Nüfus Müdürlüğüne Giderek Bu Değişikliği Yapmak Zorunda

Bir süredir tartışmalara konu olan 9. Yargı Paketi, dün itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. Medeni Kanun dahil olmak üzere birçok alanda değişiklikler içeren paketteki en dikkat çeken düzenleme ise kadınların soyadlarına yönelik oldu.

Yılın ilk aylarından itibaren sık sık tartışmalara konu olan 9. Yargı Paketi, dün AKP tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu.

Yasa teklifinde muhalefetin karşı çıktığı ve kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak nitelendirilen yeni casusluk suçu düzenlemesi yer alırken, en dikkat çeken değişikliklerden biri de kadınların soyadlarına yönelik sistem değişikliği oldu.

KADINLAR EVLENİNCE KENDİ SOYADLARINI KULLANAMAYACAK

TBMM AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, konuya ilişkin yaptığı açıklamada yapılacak soyadı düzenlemesine yönelik şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa Mahkemesi seçimlerden önce bazı gerekçelerle birçok düzenlemeyi iptal etmişti. Evlenen kadının soyadına ilişkin düzenleme getiriyoruz. Kullanılacak soyadı nedeniyle aile bütünlüğünün zarar görmemesi ve çocukların olumsuz etkilenmemesi adına kadınların evlenince zorunlu olarak eşlerinin soyadını alacağı ve isterlerse önceki soyadlarını da (kızlık soyadı) kullanabileceğine yönelik yeni bir düzenleme hayata geçiriyoruz. "

EVLİ KADINLAR YALNIZCA ESKİ SOYADLARINI KULLANAMAYACAK

Halihazırda yürürlükte olan düzenlemede kadınlar, istemeleri halinde evlenmelerine rağmen soyadlarını değiştirmeme hakkına sahipti. Yapılacak değişiklik ile kadınlar için evlilik sonrasında iki farklı seçenek sunulacak. Evlenen kadınlar ya yalnızca evlendikleri eşlerinin soyadını alacak ya da eşlerinin soyadıyla birlikte arzu etmeleri halinde eski soyadlarını da kullanarak çift soyadına sahip olacak.

MİLYONLARCA KADIN NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE GİTMEK ZORUNDA KALABİLİR

Meclis'e sunulan düzenlemenin kapsamı henüz netleşmese de, söz konusu değişiklik teklifinin kabul edilmesi halinde halihazırda yalnızca kendi soyadlarını kullanan evli kadınların nüfus müdürlüğüne giderek değişiklik yapması zorunlu tutulabilir.

Türkiye Haberleri