Milyonlarca insanın hayatta kalması için 117 saniye kazandıracak sistem faaliyete geçecek!

Türkiye'de hayata geçecek Deprem Erken Uyarı Sistemi, 117 saniye önceden sinyal verecek. Akademik danışmanlar ve uzmanlar, Üsküdar'da sistemin halkla nasıl entegre edileceğini tartıştı.

Türkiye'nin Deprem Erken Uyarı Sistemi projesi kapsamında, akademisyenler ve uzmanlar Üsküdar Üniversitesi'nde bir araya geldi. Toplantının odak noktası, EDIS adlı uyarı sisteminin nasıl uygulanacağıydı. Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şerif Barış, "Amacımız, afetleri bilgi ve eğitimle büyük bir sorun olmaktan çıkarmak" dedi.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ DENENECEK

Proje, depremi 117 saniyeye kadar önceden bildirme kapasitesine sahip. Bu sistem, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde hayat kurtaracak. EDIS Afet ve Deprem Sistemleri CEO'su Ali Emre Erişen, sistemin, kullanıcıların konumlarını 15 saniyede bir takip edebileceğini belirtti.

PROJEYİ SEVİYORUZ

Üsküdar Üniversitesi'nden Doç. Dr. Müge Ensari Özay, "Proje yapmayı gönülden seviyoruz. İş sağlığı ve güvenliği alanında önemli adımlar atıyoruz" diyerek projeye olan inançlarını ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ise, "Depreme hazırlıklı olmalıyız. Bu proje büyük fayda sağlayacak" dedi.

SİNYALİN ÖNEMİ

Toplantıda, erken uyarı sinyalinin AVM'ler gibi kalabalık yerlerde nasıl kullanılacağı da ele alındı. Prof. Dr. Barış, "Sinyalle birlikte insanların nasıl hareket edeceği çok önemli" diyerek, afet eğitimlerinin kritik olduğunun altını çizdi. 3. toplantı, ağustos ayı sonunda Türk Alman Üniversitesi'nde yapılacak.

Türkiye Haberleri