MHP lideri Devlet Bahçeli, parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Bahçeli toplantıda, "Cumhuriyet'in 100. yılında 100 maddelik Anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır. Hedeflerimizden biriyle ilk sözümüz yerine getirilmiştir. Titizlikle sürdürülen ön çalışma şu an elimizdedir. Partimiz Cumhuriyet'in 100. yılını Anayasa için bir fırsat olarak ele almaktadır. " diye konuştu.
Bahçeli'nin açıklamasından satır başları şöyle:
Aşılama çalışmaları
Aşılama çalışmalarının hedeflenen düzeye ulaşmasıyla bayram ertesini karşılayacağımızı umut ediyorum. İnsanlığa musallat olan koronayı en az hasarla atlatmak için devlet ve millet kenetlenmesi tezahür etmelidir, Türkiye'de bu kenetlenme sağlanmıştır.
Aşı konusunda güven sorunu yaşayan vatandaşlarımızın kaygılanacağı hiçbir şey olmadığını ifade etmek isterim. Bir diğer mesele de aşıların tedarikidir. Bununla ilgili memnuniyet verici gelişmeleri Sağlık Bakanımız sürekli vurgulamaktadır. Salgın yönetimi doğru bir şekilde yapılmaktadır.
Covid-19 hastalığından dolayı hayatlarını kaybeden kardeşlerimizle birlikte, şehit düşen kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.
Yeni anayasa
Mazisi neredeyse 145 yılı bulan anayasa tartışmaları toplum ve devlet hayatımıza ambargo koymuştur. Devlet ile millet arasındaki karşılıklı sorumlulukları esas alan anayasalar değiştirilemez metinler değildir. Anayasanın yazılması kaçınılmaz bir görevdir. Bir toplum sözleşmesi olan anayasanın, tarihin ve toplumun gerisine düşmeden devlet millet uyumunun kökleştirmesi yegane öğesidir.
Yeni anayasa yapmak demek milletin ihtiyaçlarını idrak etmek demektir. Muhtemel hangi öneri üzerinde konuşursak konuşulalım ilke ve felsefenin anayasanın birinci maddesinde kesin bir dille temellenmesidir.
Her anayasa teklifinin Türk milletinin ruh kökünden doğması asıl olmalıdır. Bugünkü siyaset sahnesinde her partinin yeni bir anayasa konusunda destekleyici tavrı görülmektedir. En azından herkes ittifak halinde yeni bir anayasadan bahsetmektedir. Bir toplum sözleşmesinin hazırlanmasına güçlü vurgu yapıyorsak subjektif değerlendirmelerin tutsaklığından derhal sıyrılmamız gerekecektir. Siyaseti gladyatör arenasında dönüştürmek akıl harcı değildir.
Daha iyiyi bulmak ütopya olarak görülmemelidir. Yeni bir dünya tasarımının hararetle konuşulduğu, Covid-19 sonrası dönemde bildiklerimizin tamamen dışında bir dünya tablosunu öngörüldüğü tabloda ayağımıza pranga vurduramayız. Kendi ayağımıza kurşun sıkacak kadar şuursuz olamayız. Bindiğimiz dalı kesecek kadar ahmak olacak halimiz de yoktur. Ne yapacaksak bunu birlikte gerçekleştirmekle mükellefiz. Elbette karar milletindir, irade milletindir fakat bizim de milletimizin temsilcileri olarak taşıdığımız sorumluluklar vardır.
'100 maddelik Anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır'
Cumhuriyet'in 100. yılında 100 maddelik Anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır. Hedeflerimizden biriyle ilk sözümüz yerine getirilmiştir. Titizlikle sürdürülen ön çalışma şu an elimizdedir. Partimiz Cumhuriyet'in 100. yılını Anayasa için bir fırsat olarak ele almaktadır.
Cumhuriyet'in 100. yılında milletin iradesiyle TBMM'yi kabul edip, milletimizin takdirine sunmasını amaçladığı sivil anayasa ile yeni yüzyılı lehimize çevirme imkanı doğmuştur. Her zaman millet iradesini ve egemenlik haklarını esas alan, mücadelesini kararlılıkla icra eden partimiz Cumhuriyet'in 100. yılında 100 maddelik yeni anayasa önerisini milletimize ve siyasi muhataplarımıza bugün itibarıyla duyurmaktadır.
Biz üstümüze düşen siyasi görevi yapma bahtiyarlığını yaşıyoruz. Ruh kökümüzü yansıtan, bize özgü, geçmiş ile gelecek arasında herkesi kucaklayan bir köprü kuracaksak yeni anayasadan başka seçenek kalmamıştır. Bu anayasa önerimizi, önümüzdeki 100 yılın demokratik meşalesidir. Bu çağın insan hakları, devlet düzeni, demokrasi kazanımları ve hukuk anlayışına müzair yeni Anayasa yapmak, Türkiye'nin 21. yüzyılda lider ülke gayesine muazzam bir hizmettir.
19. yy'da hazırlığı yapılmış 7 ülke anayasası kalmıştır. 51 ülke ise 21. yy'da yeni bir anayasa yazmış ve yapmıştır. İlk olarak milli ve manevi müktesebatımızla çelişmeyen, yeni yönetim sisteminin doğasıyla katiyen çatışmayan, Türkiye'nin güçlü rolünü destekleyen ihtiyaç ileri düzeydedir.
Demokratik ve sivil bir anayasa yapma fırsatı doğmuştur. Cumhuriyet'in 100. yılı çoğulcu, kapsayıcı ve demokratik usullerle yeni bir anayasa hazırlamak için büyük bir şevk, ilham kaynağı olarak önümüzdedir.
Darbeci bir özelliğe sahip, parlamenter sistemin mantığına göre yapılmış mevcut anayasa ile 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrası yönetim hayatımıza giren CHS yani Türk tipi başkanlık modeli arasında onarımı ve telafisi imkansız çelişki söz konusudur. Bu çelişkinin yeni bir anayasa marifeti ile süratle aşılması acil ve elzemdir. Bahsettiğim uyumsuzluğu ortadan kaldırmak, başkanlık sistemini kurumsallaştırmak, 100 maddelik anayasa yapmak Türk milletine vefa borcumuz ve demokratik görevimizdir.
Partimiz yeni anayasa yapılması yönünde genel rapor hazırlama döneminin geride kaldığını düşünmektedir. 1982 Anayasası'nın kabul edilmesinden kısa süre sonra başlayan gerilim ve arayışlar günümüze kadar azalmadan günümüze kadar yoğunlaşarak gelmiştir.
Siyasi partilere düşen 'Yeni Anayasa istiyoruz' söylemini bir kenara bırakıp, somut bir şekilde oraya koymaktadır. MHP, nasıl bir Anayasa istediğini 100 madde ile tek tek belirlemiştir. Samimiyiz, taşıdığımız misyon ve yeni anayasa önerimiz elhak hazırız.
Partimiz, 100 maddelik yeni anayasa önerisini milletimize, siyasi muhataplarımıza bugün itibarıyla duyurmaktadır.
Metin hazırlanırken mevcut anayasa, geçmiş dönem Osmanlı, Türk ve dünya anayasaları uluslararası örgütlerin karar ve raporları dikkatle incelenmiş kuyumcu hassasiyetiyle analiz edilmiştir. Temel hak ve hürriyetler güncellenmiştir.
Önerimizi öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızla ve AK Partiyle paylaşmak ana hedefimizdir. Daha sonra diğer partilere de anayasa önerimizi sunacağız.
Türk milletinin ortak değerlerini kucaklayan bir yaklaşımla yazılmıştır. Devletin genel esasları, ilk 5 maddede düzenlenen şekli ve nitelikleri aynen korunarak 1. maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında 'bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez' denilmiştir. 3. kısmında 3 bölüm halinde Cumhuriyetin temel organları düzenlenmiştir. Başkan ile birlikte 2 başkan yardımcısının seçilmesi öngörülmüştür. Anayasanın son kısımda değiştirilme usulü genel olarak kurulmuştur. Halk oyuna sunulması konusunda TBMM'ye yetki verilmiştir.