Merih Demiral'ın Bozkurt İşareti Sonrası Heykele İlgi Arttı

Avusturya maçında gol sonrası yaptığı bozkurt işaretiyle 2 maç men cezası alan Merih Demiral'ın bu hareketi, Türkiye'de yankı uyandırdı. UEFA'nın bu kararı tepki toplarken, Samsun Gazi Müzesi'nde bulunan ve Atatürk'e hediye edilen bozkurt heykeli de ilgi odağı haline geldi.

Heykelin hikayesi ise oldukça ilgi çekici. 1926 yılında Türk yolcu gemisi Bozkurt, Ege Denizi'nde Fransız gemisi Lotus ile çarpıştı. Bu kazada 8 Türk hayatını kaybetti. Türk mahkemeleri Lotus gemisi kaptanına hapis cezası verdi fakat Fransa davayı Lahey Sürekli Adalet Divanı'na (bugünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) taşıdı. Mahkeme, Türkiye'nin haklı olduğuna karar vererek Türk heyetine Atatürk'e verilmek üzere bozkurt heykeli hediye etti. Bu olaydan sonra dönemin Adalet Bakanı Mahmud Esat'a da Atatürk tarafından "Bozkurt" soyadı verildi.

Heykel 1968 yılında Anıtkabir'deki müzeden Samsun'daki Atatürk Müzesi'ne taşındı ve 2006 yılında da Samsun Gazi Müzesi'nin açılmasıyla burada sergilenmeye başladı.

OMÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ercan Yalçın, bu heykelin Türkler için taşıdığı önemi şu şekilde açıklıyor:

"Lahey Adalet Divanı'nın bu heykeli hediye etmesi, Türklere karşı bir jest ve bozkurt'un Türkler için simgesel bir değer olduğunun bir göstergesidir."

Merih Demiral'ın bozkurt işareti ve UEFA'nın verdiği ceza heykele olan ilgiyi daha da artırdı. Bu durum, bozkurt sembolünün Türkler için taşıdığı anlamı ve önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Türkiye Haberleri