Akşener, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için ise "Aday olma konusunda bir problem yok" ifadelerini kullandı.
“Elbette. Şöyle bir durum var fikri takip önemli. 6 genel başkanın bulunduğu masanın Cumhurbaşkanı’nı seçmesi gerektiğini söyleyen Sayın Kılıçdaroğlu. İkincisi o masanın seçeceği Cumhurbaşkanı adayının nasıl birisi olması gerektiğini de birçok defalar kamuoyuyla paylaştı.
İYİ Parti'nin Genel Başkanı olarak o özelliklerin hepsini doğru bulduğum için aynı fikirde olduğumu söyledim. Elbette aday olma konusunda bir problem yok Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da dahil olmak üzere.”
Akşener, “Henüz biz adaylığa dair hiçbir şey konuşmadık. İsimler bazında konuşmadık, ilkeler bazında konuşuyoruz” diye ekledi. Akşener, sözlerine şöyle devam etti:
“Altı birbirinden farklı gelenekten gelen siyasi geleneğin genel başkanlarının bir araya gelip farklılıklarına saygı duymayı, müştereklerini çoğaltmayı ve öğrendiği bir masa orası. Bunun o kadar büyük bir kıymeti var ki. Bunun doğru anlaşılması halinde o masadan hakikaten oy birliğiyle bir aday çıkar. Biz bunu yazdık da, samimiyetle söylüyorum.”
Akşener'in Karar TV'de yaptığı açıklamasından satır başları
Karamollaoğlu'nun Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı üzerine açıklamaları:
Elbette. Şöyle bir durum var. Fikir takip önemli. Bu altı genel başkanın bulunduğu masanın cumhurbaşkanı seçmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu'dur.
İkincisi, o masanın seçeceği cumhurbaşkanı adayının nasıl birisi olması gerektiğini de birçok defalar kamuoyuyla paylaştı. Ben İYİ Parti Genel Başkanı olarak o özelliklerin hepsini doğru bulduğum için aynı fikirde olduğumu söyleyerek girdim. Ekstra bir şey söylemeden.
Dolayısıyla elbette aday olma konusunda bir problem yok. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da dahil olmak üzere. Ama henüz adaylığına dair hiçbir şey konuşmadık.
'Masada oy birliği ile tek aday çıkacak'
Sayın Kılıçdaroğlu'nun önerisiyle altılı masa bir adayı tespit edecek. Ama isimler bazında hiçbir şey konuşulmadı. İlkeler bazında konuşuyoruz.
Altı Birbirinden farklı gelenekten gelen, değer setlerine sahip siyasi geleneğe sahip genel başkanların bir araya gelip, farklılıklarına saygı duymayı, müştereklerini çoğaltmayı öğrendiği ve uyguladığı bir masa orası.
Bunun doğru anlaşılması halinde, hakikaten oybirliği ile bir aday çıkacak.
Farklılıklarımız var bu farklılıklara saygı duyarak müşterekleri bir araya getiriyoruz. Bunun bir süre sonrası, çok kolay bir aday tespiti en kolay hale gelecek ve daha önemlisi bu tespit edilmiş adayla ilgili herkes aynı şekilde çalışacak.
Üçüncüsü ise o adayın yol haritası öncelikle yapıldığı için aslında bir koalisyon da oradan çıkmış olacak.
Diyelim sizi aday gösterdik. Siz seçildiniz. Ondan sonra ne kadar sürede güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilecek, bir de bir Meclis ayağı var. Hem orayı kazanacağız hem orayı kazanacağız. Dolayısıyla senaryo çalışmak durumundayız biz.
Diyelim ki 305 milletvekili çıkardık başka bir prosedür, 360 çıkardık başka bir prosedür. Bunlar senaryo.
Seçilen kişi ikinci bir Tayyip Erdoğan olmayı, o yetkilere "Pek de iyiymiş" dememesi gerekiyor. Bunu dememesi için kuralların, kaidelerin belirlenmesi gerekiyor. Onun altına o kişi imza atacak. Belki o kişi paylaşacak kamuoyuyla. "Ben bunları taahhüt ediyorum" diye. Çok kolay bir iş değil ama inanılmaz mesafe alındı.
Altı liderin cumhurbaşkanı adayının tespit edileceğini söyleyen ilk Kılıçdaroğlu mu?
CHP'nin göstereceği herhangi bir adayı konuşmadık. Ama kararı o masaya bağlayan Kılıçdaroğlu'dur. Bu da çok kıymetli bir şey.
Ortak adayda anlaşamama ihtimali var mı?
Ben öyle bir ihtimal görmüyorum. Tek bir ortak aday çıkarabilmek için bu konudaki sözlerimin samimiyetini ispatlayabilmek için 2021 Eylül'ünde Halk Tv'de "Ben aday değilim" dedim. Tek adayla gidilmesinin, o adayın etrafında bütün bu siyasi partilerin hep birlikte çalışması, sandıkları hep birlikte koruması. Parlamenter sisteme geçisin tek aday üzerinden parçalanmadan yapılması gibi... Bunun doğru olduğuna dair inancını ifade etme yolu. "Ben aday değilim" demek.
Bir şey daha yapmak istedim. Çok adaya kilitli bir sistemde. Onu beceremedik ama biz.
Bir sistem var. Biz sistemi de tartışmalıyız. Biz bu adayın önemini, o zaten önemli. O zaten gösterilecek. Ama bu arada da nasıl izah edeyim. Bu ucube sistemin devamı üzerine tartışmıyoruz ki biz. Orası tamam ama burası çok önemli. Bunu seçmene nakşetmemiz lazım. Bunu başaramadık.
Önemli olan sistemin yanlışlığı üzerinde durmak. Kişiler üzerinde konuştuğumuzda onun üstü örtülüyor.
"Altı lider Türkiye'ye birlikte yönetecek" tezine katılıyor musunuz?
Bence karşılığı olmayabilir bir söz o. Kurallar yönetir. Hukuk yönetir.
Biz bir kişiyi kaldırdık, biri kadın altı kişi tekrar geldi. Kurallar manzumesinin olmadığı, yargının, adaletin, tarafsız korkusuz, objektif olmadığı, demokrasinin tam olarak uygulanmadığı, "şekil 1-a"da görüldüğü üzere nefes alınmıyor. Ne ekonomi oluyor, ne üretim oluyor, ne de başka bir şey oluyor.
Cumhurbaşkanı adayının altılı masa dışından mı olacağı sorusu üzerine:
Bilmiyorum onu. O konuşulmaz.