Mehmet Cengiz Gidengelmez Dağı'na da göz dikti. Yaban keçilerinin yaşam alanı

Cengiz Holding, bu kez de Antalya'nın Akseki ilçesinde ortaya çıktı. Yüzlerce hektarlık alana maden izni verildi. Yaban keçilerinin yaşam alanı olan Gidengelmez Dağı da var.

Türkiye'de pek çok bölgenin altını üstüne getiren şirketlerden biri olan Cengiz Holding'in Eti Alüminyum A.Ş bünyesinde kullanılan boksit cevheri için Antalya’nın Akseki ilçesi sınırları içerisinde toplam 792,99 hektarlık alanda maden işletme ruhsatı verildiği belirtildi.

Veryansın'dan Yusuf Yavuz'un haberine göre Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Cengiz Holding, ruhsat sahasında kapasite artışına giderek işletme alanını genişletmek istiyor.

Kapasite artışıyla ilgili ÇED sürecinde ilgili bakanlığın değerlendirmesinin devam ettiği, bölge halkının köy yerleşimlerinin ortasında açılacak olan boksit ocaklarının yaratacağı çevresel etkilerden endişe ettiği belirtildi.

ÇOK SAYIDA AĞAÇ ÇEŞİDİ BULUNUYOR

Haberde, soğanlı ve yumrulu bitkiler açısından bir cennet olan bölgede açılacak boksit ocağı için yüzeydeki 10 cm kalınlığındaki toprağın tamamen sıyrılacağı vurgulandı ve sıyrılacak toprak miktarının 72 bin ton olacağının tahmin edildiği ifade edildi.

Bölgede karaçam, kızılçam, ardıç, sedir ve saçlı meşe gibi türlerin yanında maki olarak anılan çok sayıda ağaç ve ağaççık türü yayılış gösteriyor. Rezerve göre proje sahasında 12 yıl sürecek bir çalışma yapılabileceği belirtiliyor.

PATLAMA YAPILACAK

Arazi yapısının sert olmasından dolayı iş makineleriyle rahat kazılamadığı belirtilen maden sahasındaki işlemlerin ‘delme-patlatma’ yöntemiyle daha rahat yapılacağı bilgisine yer verilen ÇED raporunda, “Söz konusu boksit ocağı, sert formasyona sahip olduğu için iş makineleri ile rahatlıkla kazılamamaktadır. Delme–patlatma ile yüzeyden ayrılan malzeme, iş makineleri ile daha rahat yükleme şansına sahiptir. Üretim delme ve patlatma yöntemiyle yapılacaktır” deniliyor.

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü maden şirketine bu alandaki orman kullanımı için 5 Aralık 2023 tarihinde orman izni vermişti. 13 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile de Akseki Değirmenlik köyünde yaklaşık 18 bin m2’lik orman arazisi orman kapsamı dışına çıkarılmıştı. Orman dışına çıkarılan araziler, Cengiz Holding’in kapasite genişleme projesinin olduğu bölgede yer alıyor. Ancak orman dışına çıkarılan arazilerin Cengiz’in maden şirketine tahsis edilip edilmediğine yönelik resmi bir açıklama yapılmış değil.

İşletme sahasının 4 milyon 475 bin 300 m2’ye çıkarılmak istendiği projedeki kapasite artışı yaklaşık 1700 kat olacak.

YABAN KEÇİLERİNİN ALANI

Haberde maden işletme sahasının 60 bin m2’den (6,2 hektar) fazla bir kısmının Antalya Cevizli Gidengelmez Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde yer aldığı bildirildi. Toplam büyüklüğü 16.133,95 hektar olan yaban hayatı geliştirme sahasının 3013.8 hektarlık kısmının Konya ili sınırlarında yer aldığı ifade edildi.

2005 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilen bölge, özellikle nesli yok olma tehlikesi altındaki yaban keçileri (Capra aegagrus) için yaşam alanı olarak biliniyor.

Projeyle ilgili hazırlanan ÇED raporunda, maden işletmesi sırasında alanda bulunan canlıların yakalanarak ya da gürültü çıkarılarak uzaklaştırılması önerisine yer veriliyor. Madencilik için yapılacak patlatmalar sırasında da yana keçileri başta olmak üzere alandaki canlıların uzaklaştırılması tavsiyesine yer veriliyor.

Türkiye Haberleri