Şirketlerin Otel Hevesi Bitmiyor! Marmaris'te Yasağa Rağmen Gece Yarısı İnşaat Yapıldı

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketi, 15 Mayıs’ta yürürlüğe giren inşaat yasağına rağmen gece yarısı Marmaris Milli Parkı içerisinde yer alan Kızılbük Koyu‘ndaki otel inşaatı çalışmalarına devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen hafta aralarında Marmaris’in de bulunduğu turistik yörelerde sürdürülen inşaat faaliyetlerinin ses, görüntü ve çevre kirliliğine yol açarak otel rezervasyonlarının iptaline kadar ulaşan olumsuzluklar yarattığı gerekçesiyle, inşaatların 15 Mayıs’tan başlayarak 15 Ekim’e kadar yasaklamıştı.

Bakanlık ilgili valiliklere gönderilen İnşaat Yasağına İlişkin Genelge’ye (2015/03), aykırı faaliyetler görüldüğünde, kendilerine ya da il müdürlüklerine başvurulmasını istemişti.

Yasağa rağmen, 16 Mayıs’ta inşaat alanına giden Marmaris Kent Konseyi üyeleri, çalışmaların devam ettiğini tespit etti. Bunun üzerine 18 Mayıs tarihinde inşaat alanında bir protesto eylemi yapan Marmarisliler, yetkilileri göreve davet etti.

Ancak dün gece çekilen görüntülerde, Sinpaş’ın gündüz durdurduğu inşaat faaliyetini gece saatlerinde devam ettirdiği görüldü.

Kent Konseyi, Muğla Valiliğinin, Marmaris Kaymakamlığının, Çevre Şehircilik Çevre Müdürlüğünün, Milli Parklar İlçe Müdürlüğünün, Liman Başkanlığının ve Marmaris Belediyesinin, hiçbir şirketin Türkiye Cumhuriyeti anayasasından, kurumlarının itibarından ve hukuk düzeninden daha üstün olamayacağını el birliği ile göstererek Marmaris’e sahip çıkmalarını talep ettiklerini duyurdu.

HUKUKİ SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Yeşil Gazete'nin aktardığına göre, Sinpaş’ın ruhsat bile almadan Kızılbük’te başlattığı otel inşaatına karşı bölge halkının açtığı çok sayıda dava bulunuyor.

2009 yılında koydaki araziyi iflas eden eski sahibi Emin Hattan’tan alan Sinpaş Holding, 2010’yılında 1400 lüks konut yapımı için başvuruda bulunmuş; belediye talebi reddedince 2021’de orman yangınlarından kısa bir süre sonra Muğla Valiliği’nce alanda Kızılbük Wellness Resort inşaatı için “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti.

2023’ün başında Muğla 3. İdari Mahkemesince verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gerekli değildir’ kararının iptali yönünde verilen karar Danıştay 6. Dairesi tarafından da onandı.

Projeye dair ruhsatların iptali için Marmaris Kent Konseyi ve Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği ile birlikte bölge halkının açtığı iki ayrı davanın ilkine ilişkin mahkeme, mevcut işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığına karar vererek, dava konularını reddetti. Açılan davaların ruhsatla ilgili olup reddedilen biri temyizde, bir diğeri keşif yapıldıktan sonra bilirkişinin incelemesini bekliyor.

ÇED Olumlu kararı ile ilgili, Marmarislilerin açtığı dava ise İdare Mahkemesi’nde reddedilmesinin ardından Danıştay‘a taşındı. Marmaris Kent Konseyi’nden Halime Şaman, kararın verildiğini öğrendiklerini, ancak henüz kendilerine bir bildirim yapılmadığını söyledi.

Türkiye Haberleri