Marmaris halkı ÇED toplantısına izin vermedi

Sinpaş’ın “Kızılbük Otel ve Devremülk Projesi” için ikinci kez yapılmak istenen ÇED toplantısına Marmaris halkı engel oldu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevlileri toplantıyı terk etti.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Kızılkum mevkiinde Sinpaş Holding’in iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin yapmak istediği “Kızılbük Otel ve Devremülk Projesi”ne verilen “ÇED gerekli değildir” kararı Muğla 3.İdare Mahkemesi tarafında iptal edilmiş, şirketin karar hakkında yürütmeyi durma talebi de Danıştay tarafından reddedilmişti.

6 Eylül tarihinde şirket yeniden ÇED’e başvurdu. 8 Eylül tarihinde ise ÇED sürecini başlatıp aynı gün 23 Eylül 2022 tarihinde 'Halkın Katılımı Toplantısı’nın yapılacağı ilan etti. İçmeler Halit Narin Turizm ve Otelcilik Okulu’nda bugün gerçekleşen toplantı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcilerinin sunumuyla başladı.

Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı toplantıda Marmaris halkı, "toplantının yapılma usulüne dair itirazları olduğunu ve bu nedenle toplantının yapılamayacağını" belirtti. Marmaris halkı, mahkeme kararına esas olan ve kararda "uzun alıntılar yapılan bilirkişi raporunda çevresel yıkımın mevcut olduğunun belirtilmesine rağmen çevresel yıkımı sürdürecek ÇED sürecinin işletilmesinin Bakanlık açısından mümkün olmadığını" ve "Bakanlık yetkililerinin bu süreci başlatarak suç işlediklerini" söyledi. Ayrıca ÇED başvuru dosyasının "biçimsel açıdan da ÇED mevzuatına aykırı olmasına rağmen kabul edildiği ve bu nedenle de toplantının suç olduğu" belirtildi.

Toplantı sırasında vatandaşlar tarafından “Mahkeme kararın uy”, “Sinpaş işçisi yalnız değildir”, “Gizli tutanak istemiyoruz” sloganları atılarak toplantının yapılması engellendi. Bakanlık ve şirket görevlileri gelen tepkiler üzerine toplantıyı terk etti.

'Toplantı hukuksuz'

Toplantının iptal edilmesinin ardından Marmaris halkı basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Ufuk Beytekin, “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen görevli arkadaşlar apar topar kalkarak gittiler. Bize bir tutanak bırakmadılar. Bunu özellikle vurguluyorum. Bu tutanağı bize teslim etmeleri gerekiyordu. Toplantının yapılamadığına, hukuksuz olduğuna avukatlarımız tarafından yapılan itirazların tutanağa geçip, o tutanağın bize verilmesi gerekiyordu” dedi.

'Mahkeme kararına rağmen inşaat devam ediyor'

Yapılan ÇED başvurusunun hukuka aykırı olduğu ve Proje Tanıtım Dosyası’nın gerçek olmayan bilgilerle dolu olduğunu kaydeden Beytekin, Bakanlığın şirkete Milli Park’ta dinamit kullandığı için ve kıyıları doldurduğu için ceza kestiğini vurguladı. Beytekin, “Bu devletin bilirkişi raporları var bu Milli Parkı 25 dönüm tahrip ettiğine dair. Marmaris Belediyesi’nin veya Kaymakamlığın, ilgili makamların tutanakları var inşaat yasağında çalıştığına dair. Mahkeme kararında sonra güya mühürlenen inşaatın hala çalıştığına dair daha iki gün önce yat yarışmalarında çekilen kayıtlar var. Bakın bizim çektiğimiz kayıtlar değil. Halkın çektiği kayıtlar var. Takır takır inşaat çalışıyor. Yat yarışmasına katılan insanlar kayıt altına almışlar. Buna rağmen bu bakanlık apar topar hukuksuzca bir şey yapmaya çalışıyor” diye belirtti.

'Kabul etmiyoruz'

Yaşananlara müsaade etmediklerini ve itirazlarını dile getirerek toplantının gerçekleşmemesini sağladıklarını söyleyen Beytekin, “Burada aslında Marmaris halkı olmak zorunda. Marmaris’teki projeyi Marmaris halkının bilgilendirilmesi için yapılır fakat Sinpaş buraya çalışan bütün emekçi arkadaşlarımızı yığmış. Çünkü garibanlar maaşa çalışıyor mecbur gelecekler. Şirket zorunlu tutmuş, buraya getirilmişler sabahtan bindirilmiş kıtalar gibi. Bununla bir kar elde edemeyeceklerini hala anlayamıyorlar. Bu şirket ‘Ben yaparım, ceza mı kesiyorsunuz iptal ettiririm, iptal ettiremezsem öderim, gidin polis çağırın, gidin kime şikayet ediyorsanız edin’ küstahlığıyla ve mantığıyla hala aynı kafayla bu işleri yapabileceğini zannediyor. Biz bunu kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

'Halk olarak desteklemiyoruz'

İçmeler denizinin kapalı bir deniz olduğunu ve kirlendiğine dikkati çeken Beytekin, “Bu yolun başlangıcı arkadaşlar. Bunu baştan söyledik. Bu itirazları dile getirdik diye, emniyet kayıtlarında da var, bir haftadır vidanjör giriyor. Böyle bir komedi olabilir mi? Kimi kandıracağınızı zannediyorsunuz siz? Bu insanlar aptal mı? Her şey kayıtlar altında. Marmarislilere tekrara sesleniyorum bu kente, yaşadığınız yere sahip çıkın. Eğer Marmaris bir cennetse, buraya dünyanın incisi deyip heykel koymayı biliyorsanız buraya sahip çıkın. Belediyenin ne yaptığı bu halkı ilgilendirmez. Belediye, Kaymakamlık taraf olabilir. Onlar destekliyor olabilir ama biz halk olarak desteklemiyoruz arkadaşlar” dedi.

"Mücadeleyi sürdüreceğiz"

İnşaat sürecinde çevrenin tahrip edildiğini söyleyen Beytekin, “Dinamit attınız, kayayı toz haline getirdiniz. Reklamlarına bakın Sinpaş’ın, bu arada cayır cayır reklamı dönüyor, kadınlar plajı dedikleri yer, iki tane kepçenin, ekskavatörün durduğu kayalığı gösteriyorlar yıkılmamış haliyle. Bunun reklamını yapıyorlar, bunu satıyorlar. Hepinizin önüne geliyordur. Buna nasıl göz yumarsınız? Neyin etkisini değerlendireceğiz, zaten çevre bırakmadınız ortalıkta. Çevre kalmadı. Turizm sezonunda 20-30 tane kamyonu doldurdunuz, inşaat yasağında çalıştınız. Milli Park’ı talan ettiniz. Geçen milletvekilleri ile girdik içler acısı. Milli parkın içine otoyol gibi yol açmışlar. Bunu bir vatandaş yaptığı zaman ağır cezada çok ağır cezalarla mahkum olacak. Buna yetkililer, halk nasıl göz umar. Hepimiz burada yaşıyoruz. Birbirimizin yüzüne bakıyoruz. Birbirimizin yüzüne bakacak yüzümüz olsun. İki gün sonra her şey biter, herkes gider ama biz buradayız. Birbirimizin yüzüne bakacak yüzümüz olsun diyorum. O yüzden bütün Marmarislileri bu Sinpaş eylemlerine bekliyoruz. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizi tekrara beyan ediyoruz. Milli parkımızı Sinpaş’a vermeyeceğiz diyoruz” diye konuştu.

Türkiye Haberleri