Bursa'da daha önce haritalarda yer almayan diri fay hattı keşfedildi. Prof.Dr. Gürol Seyitoğlu, Kayapa-Yenişehir adlı fayın 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceğini söyledi.
Bursa'da 1850 ila 1855 yılları arasındaki 3 büyük yıkıcı depremin kaynağını AFAD'ın desteğiyle araştıran bilim insanları, şehrin altından geçen yeni fay hattı buldu. Ankara, Kocaeli ve Eskişehir Teknik üniversitelerinin ortak çalışmasında Kayapa-Yenişehir arasındaki 25 noktada sismik ölçüm yapıldı; 95 km uzunluğunda aktif fayın olduğu tespit edildi. Korkutan keşif, jeoloji dalında prestijli 'Journal of Structural Geology' dergisinde yayımlandı.
MARMARA İÇİN BİR RİSK DAHA
Projenin mimarlarından Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gürol Seyitoğlu AKŞAM'a konuştu; fayın konumunu ve etkilerini şöyle anlattı: "Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın 3 kolu var. Bir tanesi Marmara Denizi'nin içinden geçiyor. İkincisi İznik Gölü ve Mudanya civarından; üçüncü kolu ise Bursa üzerinden geçiyor. Bursa'dan Susurluk'a oradan da Balıkesir, Akhisar ve İzmir üzerinden Ege Adaları'na kadar uzanıyor. İşte Kayapa-Yenişehir Fayı da bu güzergâh üzerinde bulunuyor. Bursa Ovası içinde bu fayı tespit ettik. 7.3'e kadar deprem üretme kapasitesi söz konusu. İstanbul'u etkilemesi veya Marmara Denizi içinde beklenen depremin Bursa'yı etkilemesi kaçınılmaz bir gerçektir."
ALÜVYON ZEMİNİN ALTINDA
Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, Yenişehir Ovası'ndaki en son depremin 1400 yılında olduğunu hatırlatarak "624 yıllık bir suskunluk var" dedi. Yeni fayın alüvyon zeminin altından geçtiğine dikkat çeken Er, "En büyük yıkım Yenişehir kolu ile Bursa Ovası'nda olur" ifadesini kullandı.
BELEDİYEDEN JAPONYA'YLA ORTAK ÇALIŞMA
Fayın belirlenmesinden sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin şehre etkilerini araştırmak için harekete geçtiği; JICA (Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı) ile birlikte başlatılan ortak çalışmanın sürdüğü öğrenildi.
STATLA HASTANENİN ARASINDAN GEÇİYOR
Yeni fay, Kayapa bölgesinden Bursa Ovası'na kadar 40 km; Yenişehir'e devam eden kol da 55 km uzunluğunda. Fay, Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçerek şehir merkezine ulaşıyor; Yenişehir havzası doğusunda Toprakdere Fayı ile birleşiyor.
34 KİŞİNİN ÖLÜMÜNDE MÜTEAHHİDE 18 YIL
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan binaların sorumluları hakkında açılan davalarda ilk karar Şanlıurfa'da verildi. 34 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı binanın müteahhidi Müslüm Demirer'e 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Sanığı aynı binada kendi oğlunu da kaybettiği için indirim uygulandı. Kararda apartmanın yapımından sorumlu 4 kişiden 3'ünün de depremden önceki yıllarda hayatını kaybettiği öğrenildi.
FELAKET 24'ÜNCÜ SANİYEDEKİ ENERJİ PATLAMASIYLA GELDİ
ODTÜ'lü bilim insanlarının Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleriyle ilgili tespitleri dünyanın en eski bilim dergisi Science'te yayımlandı. İlk depremin 24'üncü saniyesinde fay hatlarının kesişmesiyle 'enerji patlaması'nın oluştuğu; sarsıntı şiddetinin maksimum seviyeye ulaştığı ve yıkımların çoğunun da bu sırada yaşandığı belirtildi.
Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt, "Narlı fayında başlayan kırılmadan 16 saniye sonra enerji giderek yükseldi. Kuzeydoğuya doğru ilerleyerek 24'üncü saniyede 47.5 kilometre uzaklıktaki Büyük Nacar Köyü yakınlarında Doğu Anadolu fayı ile birleşti ve enerji patlamasına neden oldu" dedi. Aynı araştırmada 7.8 ile 7.5'lik iki büyük depremin 9 saat arayla gerçekleşmesine de değinildi.
2.'Sİ ÖNGÜRÜLEMEZDİ
İlk depremi öngördüğünü ancak ikinci depremin 'öngörülemez' olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bozkurt, depremin daha tali bir fayda başlaması ve çok daha büyük Doğu Anadolu fayını tetiklemiş olmasına ilişkin oldukça önemli bilimsel verileri elde ettiklerini bildirdi. ◗ AA