Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 27 Kasım’da yayımladığı yeni yönetmenlikle gıda ürünlerinde kimi ifadelere kısıtlama getirildi. Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, getirilen yeni hükümlere uygun olmayan ürünler 31 Aralık 2026 yılına kadar piyasada bulundurulmayacağını söyledi.
Süt ve süt ürünlerinde ‘köy’, ‘ev’, ‘geleneksel’, ‘çiftlik’, ‘%100’ gibi tüketiciyi yanıltacak ifadelerin kullanımı yasaklandı.
MARKET RAFINDAKİ KELİME OYUNLARINA YASAK GELİYOR
Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre Altuntaş, “Bir ürün ışınlanmış ise; ışınlanmış gıda ve radura işareti zorunlu oldu" dedi ve şu bilgileri aktardı:
- Tüketici ürünü ilk gördüğü anda; çikolata diye kokolin, tereyağ diye margarin, dondurma diye yenilebilir sütlü buz, kıymalı mantı diye soyalı mantı almayacak.
- Daha önceki mevzuat değişikliklerinde görmeye alışkın olduğumuz ‘raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilir’ gibi bir ibare geçiş hükümlerinde yer almadığı için uyum için verilen tarih, uygun olmayan etiketleri piyasada göreceğimiz son tarih olacak.
- Örneğin ‘koruyucu içermez’ ya da ‘doğal renklendirici içerir’ gibi ifadeleri kullanmak isteyen firmalar yayımlanacak kılavuzu görmeden bu bilgileri etiketlerine yansıtamayacak. Tamamen aromalı bir üründe gerçek ürün görselinin kullanılamayacak olması direkt tasarımın değişmesi anlamına gelecek.
- Soya, yulaf, badem, fındık kullanılarak üretilen içeceklerin üzerinde 'süt' ibaresi olmayacak. Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliğinde süt tanımı ‘inek, koyun, keçi ve manda sütü’ için yapılmış.
Bitkisel kaynaklar kullanılarak üretilen bu tarz ürünlerde ise süt tanımı yapılması tüketicileri yanıltıcı olarak değerlendiriliyor.