Mardin'de Fosfat yatakları peşkeş mi çekiliyor? Köylüler iş makinelerinin önünü kesti...

Mardin'in Mazıdağı ilçesi Karataş köyünde bulunan fosfat işletmesi yok fiyatına iktidara yakın iş adamlarına mı devredildi? Kendilerini yurtlarından edilmek istendiğini belirten köylüler iş makinelerini durdurarak direniş başlattı

Mardin'in Mazıdağı ilçesi Karataş köyünde bulunan fosfat işletmesi yok fiyatına iktidara yakın iş adamlarına mı devredildi? Kendilerini yurtlarından edilmek istendiğini belirten köylüler iş makinelerini durdurarak direniş başlattı. Köylüler halktv.com.tr'ye konuştu

Mardin'in Mazıdağı ilçesi Karataş köyü sınırları içinde bulunan ve devletin büyük yatırımlar yaptığı Fosfat yatakları Mehmet Cengiz ve Turgay Ciner ortaklığına peşkeş mi çekildi? Değeri milyar dolarlarla ölçülen yatakların, iktidara yakınlığıyla bilinen şirketlere 8 Milyon Dolar gibi komik bir rakama devredildiği öne sürülürken, köylüler kendilerini yurtlarından etmek şirkete karşı direnişe başladı.

Yaklaşık 400 kadar nüfusa sahip Karataş köyündeki fosfat yataklarındaki çalışmalarını artırıp, mera alanlarına genişlemek isteyen şirket, köylüleri de yurdundan etmek istiyor. İş makinelerini köyün ortasına çekilerek köyü terk etmeleri için taciz edildiklerini söyleyen köylüler, iş makinelerin önüne geçerek geçişlerini engellemeye başladı. Köylülerin direnişi üzerine köye Jandarma ekipleri geldi.

Köylüler ve şirket yetkilileriyle görüşen Jandarma, aralarında anlaşmalarını istedi. Ancak köylüler iş makinelerini köyde istemediklerini ve 2B yasasıyla ormanlık değerini yitirmiş arazi olarak gösterilen, ancak yüz yıllardır kullandıkları bağ, bahçe ve tarlalarını geri istediklerini dile getirdi.

Fosfat yataklarına devletin 1974 yılından sonra 20 yıl boyunca yatırım yaptığını, dağların tıraşlanarak fosfatın kepçelerle alınacak şekilde gün yüzüne çıkarıldığını belirten köylüler, "10 Liraya mal olacak işlemi 50 kuruşa mal edecekler" dedi.

HalkTV.com.tr'ye konuşan köyün eski muhtarı Muhittin Araç, olayın gelişimi ve yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

1973 YILINDA FAALİYETE BAŞLADI

“1970 yılında M.T.A Tarafından Mardin Mazıdağı İlçesine bağlı olan Karataş köyümüzün sınırları içinde bulunan gübre ham maddesi olan fosfat tespit edildi. Bunun üzerine 1973 yılında Etibank Genel Müdürlüğü’ ne ait Etibank Fosfat işletmeleri burda faaliyete başladı. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devletinin 100 yıllık gübre ihtiyacının üçte birini karşılayacak rezerve sahip bir yer.”

İSTİMLAK PARALARI ÖDENMEDİ

"1976 Yılında Etibank, Köylülerinin 1. Parsel adı altında çok komik rakamlarla bazı tarlalarını istimlak etti ve bu güne kadar o istimlak paraları ödenmedi. Rakamlar o kadar komikti ki, istimlak da aynı zamanda amacına uygun gerçekleşmedi. Daha sonra 1980’li yıllarda köylülerden anlaşma yoluyla bir kısım ev ve tarlaları daha istimlak edildi. paraları ödendi ama yine istimlak amacına uygun yapılmadı."

İŞLETME ZARAR EDİYOR GÖSTERİLMİŞ

“Daha sonra 1994 yılında zamanın Bakanlığı tarafından işletme zarar ediyor diye faaliyeti durduruldu. Oysa İşletme 1974 Yılında faaliyet geçmiş, Dekupaj çalışmaları yapılmış, tabiri caizse dağlar devrilmiş, bütün fosfat yatakları gün yüzüne çıkarılmış, 1982 yılından itibaren büyük bir tesis kurulmaya başlanmış ve bütün bu çalışamları değeri yaklaşık devlete maliyeti 4 milyar dolardır."

KÖYLÜLER YURDUNDAN EDİLMEK İSTENİYOR

“Mehmet Cengiz ve Turgay Ciner ortaklığı (Etibank ve Cengiz Holdıng) aldığımız duyuma göre 2012 veya 2013 yıllarında buranın kendilerine devri için 8 milyon dolar gibi komik bir rakam verdi.

Köylülerin tapulu mülkü, tapusuz mülkten çok daha az, çünkü Devlet orda arazinin çoğunu mera olarak görüyor. Ancak yeni çıkarılan yasalarla insanların bin yıllardır atalarının kullandığı araziyi oradaki bir şirkete orman arazisi diye devir yapıyorlar. Köylülerin binlerce yıldır kullandıkları evinden, bahçesinden, bağından, tarlasından söküp atmaya çalışıyorlar. Şu anda köylüler büyük ve tehlike ve tehdit altında.”

FOSFAT İŞLETMESİNDEN GÖRÜNTÜLER

Türkiye Haberleri