Dünyaca ünlü Sultaniye Üzümü, bu yıl çiftçinin başına büyük bir dert açmış durumda.
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde üzüm yetiştiricileri, erkenden açtıkları sezonda 'mildiyo' hastalığı ile mücadele ediyor. Üzüm bağlarında işçilik, gübre ve çeşitli girdilerin maliyetleri nedeniyle getirilerinin büyük bölümünü işin ilk aşamasında kaybeden çiftçilerin dertlerinin üstüne bir de mildiyo hastalığı eklendi.
Hastalığın yayılması sonrasında ürettikleri üzümlerden yeteri kadar getiri sağlayamayacağını düşünen çiftçiler, aynı alana zeytin fidanları dikmeye karar verdi.
YÜZDE 100'E VARAN ZARAR ÇİFTÇİYİ HAYATA BEZDİRDİ
Hızla artan zeytin üretim alanı 80 bin dekara ulaşırken, bu yıl dünya çapında yaşanan 'Mildiyo' hastalığının Alaşehir'de de üzüm bağlarını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Alaşehir Ziraat Odası Danışmanı Ziraat Mühendisi Dündar Yalçın, "Birçok üreticimizin bağında yüzde 100'lere varan zarar meydana geldi. Dünya çapında yaşanan iklim değişikliği, bölgemizde yaşanan yer altı sularındaki bor miktarının artması, bağların bakımındaki zorluk ve maliyetlerinin artması, üzüm üreticilerini daha az maliyetli olan zeytin üretimine yönlendirdi." dedi.
"MALİYETİ DAHA AZ"
Alaşehirli çiftçi Rasim Bahçalı ise, "Üzüm bağına göre zeytinde işçilik ve ürün maliyeti daha az. Bu yüzden bazı üreticilerimiz bağları sökerek, yerine fidanları dikiyor. Bağların bakımları ve masrafları, işçiliği maliyetli geldiğinden bağları kazıp, yerine sofralık ve yağlık zeytin dikiyoruz" diye konuştu.
MİLDİYÖ
Mildiyö, bitkileri etkileyen mantar kaynaklı bir hastalık türüdür. Farklı bitki türlerini etkileyen çeşitli mildiyö çeşitleri olsa da, genel olarak bitkilerin yapraklarının alt kısmında gri renkli mantar oluşumu ile kendini belli eder.