Malatya'da şeker fabrikasından yayılan koku mahalleliyi delirtti!

Malatya Şeker Fabrikası'nın küspe kokusu, çevredeki mahallelerde yaşayan yurttaşların yaşamını olumsuz hale getirmiş durumda.

Malatya'nın Turgut Özal, Karakavak, Cevatpaşa ve Yeşiltepe mahallelerinde yaşayan yurttaşlar, Malatya Şeker Fabrikası'ndan yayılan küspe kokusundan şikayetçi. Şeker üretiminde kullanılan pancar posası (küspe) sıcak yaz günlerinde kokusunu daha da artırarak çevredeki yaşamı zorlaştırıyor. Çevrede yaşayanlar, cam kapı açamadıklarını ve kokunun evlerine kadar ulaştığını belirtiyor.

KÜSPEYİ 'ÜCRETSİZ VERİN' ÖNERİSİ

Turgut Özal Mahalle Muhtarı Cebrail Yılmaz, fabrikanın küspe paketleme sisteminin yaygınlaşmasıyla koku probleminin şiddetlendiğine dikkat çekti. Önceden çiftçilere ücretsiz veya düşük maliyetle verilen küspe, şimdi paketleme işlemi nedeniyle kokulu hale gelmiş durumda. Yılmaz, “Koku o derece yoğun ki, buradaki vatandaşlar balkonlarına çıkamıyor. Hastane bahçesinde bile insanlar duramıyor” diyerek durumu özetledi.

Yurttaşlar, çözüm olarak fabrikanın küspeyi çiftçilere ücretsiz vermesini öneriyor. Bu sayede, hem çevre kirliliği azaltılacak hem de kokunun etkileri hafifletilecektir. Uzun yıllardır yaz mevsiminde bu sorunun yaşandığını vurgulayan mahalle sakinleri, bir an önce kalıcı bir çözüm bekliyor.

"HASTANENİN BAHÇESİNDE BİLE İNSANLAR DURULAMIYOR"

Turgut Özal Mahalle Muhtarı Cebrail Yılmaz şöyle konuştu:

"Biz yıllardır komşularımızla beraber şeker fabrikasının kokusuna maruz kalıyoruz. Daha önceki yıllarda şeker fabrikasında küspe çıktıktan sonra çiftçiye ücretsiz veriliyordu veyahut çok küçük bedellerle veriliyordu. O yüzden koku kalmıyordu ama şimdi fabrikada paketleme sistemi başlattılar son 2-3 yıldır. Bu paketleme sistemini fabrika sahasında birçok yere yaygın bir vaziyette koymuşlar. Bunların içinde patlaklar oluyor. Bu patlaklar ciddi anlamda koku saçıyor etrafa. Hatta burada SSK kavşağında ışıkta duranlar, burayı bu kokusuyla tanıyor. Koku o derece olmuş. Buradaki vatandaşlar milyonluk evlerde oturuyor bir balkonuna çıkamıyorlar. Bu küspeleri gerekirse çiftçilere ücretsiz versinler. Çiftçilere destek manasında ücretsiz versinler burada bekletmesinler ki burada bu kokuya maruz kalmayalım. Hemen yan tarafında hastane var. Hastanenin bahçesinde bile insanlar duramıyor artık. Hemen hastanenin yan tarafına, itfaiyenin yan tarafına istiflenmiş vaziyette. Bir an önce kalması lazım. Bu paketleme işlemi gerçekten Turgut Özal, Karakavak, Cevatpaşa, Yeşiltepe Mahallesi’ni rahatsız ediyor."

Türkiye Haberleri