Malatya'nın Battalgazi ilçesinde dün gece, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne Battalgazi Devlet Hastanesi'ne bombalı saldırı yapılacağına dair bir ihbar yapıldı. İhbar üzerine, bölgeye hızla polis ekipleri sevk edilerek hastane ve çevresi güvenlik tedbirleriyle çevrildi. Ancak, yapılan detaylı incelemeler sonucunda ihbarın asılsız olduğu tespit edildi.
ÇOCUKLARIN DİJİTAL OYUNU YANILTICI OLDU
Yapılan araştırmalar, ihbarı yapan kişilerin küçük yaşlardaki çocuklar olduğunu ve bu çocukların oynadıkları dijital bir oyundan etkilenerek asılsız ihbarı gerçekleştirdiklerini ortaya koydu. Ekiplerin, ihbarı yapılan adresi ziyaret ederek gerçekleştirdiği incelemeler sonucunda, durumun oyun etkisiyle meydana geldiği belirlendi.
MALATYA VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA
Konuya ilişkin Malatya Valiliği yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "112 Acil Çağrı Merkezi'ne Battalgazi Devlet Hastanesi hakkında bomba ihbarı yapılmıştır. Emniyet birimlerimiz tarafından hızlı ve koordineli bir şekilde gerekli güvenlik tedbirleri alınmış, uzman ekiplerimiz hastane ve çevresinde detaylı arama ve inceleme gerçekleştirmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, ihbarın asılsız olduğu belirlenmiştir" denildi.
Valilik açıklamasında, dijital oyunların çocuklar üzerindeki etkilerine de dikkat çekildi. "Araştırmalar, ihbarı yapan şahısların yaşlarının küçük olduğunu ve bir online oyun etkisinde kalarak bu girişimde bulunduklarını ortaya koymuştur. Bu olay, dijital dünyada çocuklarımızın karşılaşabileceği risklere dikkat çekmektedir" ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, ebeveynlere çocuklarının çevrimiçi etkinliklerini takip etmeleri, dijital farkındalıklarını artırmaları ve güvenlik önlemleri almaları gerektiği vurgulandı.
Valilik, asılsız ihbarların toplumsal kaygıya yol açabileceği ve güvenlik birimlerinin kaynaklarını boşa harcadığı konusunda uyarıda bulundu. "Bu tür asılsız ihbarlar, kamuoyunda gereksiz endişe yaratmakla kalmamakta, aynı zamanda güvenlik birimlerimizin kaynaklarını boşa harcamakta ve gerçekten yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açmaktadır" denildi. Ayrıca, vatandaşlardan doğruluğu teyit edilmemiş bilgilere itibar etmemeleri ve şüpheli durumları doğrudan emniyet birimlerine iletmeleri istendi.