Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin merkez üssünü Yeşilyurt ilçesi Seyituşağı Mahallesi, büyüklüğünü ise 4.8 olarak açıkladı.
PROF. DR. ERSOY: DEPREM BÖLGESİNDEKİ YAPILAR İÇİN TEHLİKE ARZ EDİYOR
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında Malatya'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
Ersoy, "Depremler birkaç günden beri devam ediyor. Yeşilyurt'ta yine depremler olmuştu. 2 büyük deprem yaşadık, bu tür depremlerin akabinde yaşanması normal fakat büyüklüğü biraz yüksek. Deprem bölgesindeki yapılar için tehlike arz ediyor. 5 büyüklüğündeki bir depremin hasarlı binaları yıkması mümkün. Enkazlar tamamen kalkmadan o bölgede yaşayan vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. 5,5 büyüklüğüne vardığı zaman kırsal kesimlerdeki yapılarda hasar bile alıyoruz. Ülkemizdeki yapı stoğundaki zafiyetler yüzünden 5,5'lik depremde hasarlar meydana gelebiliyor." dedi.
PROF. DR. NACİ GÖRÜR: SANIYORUM ŞİMDİ BU FAYI HARİTADA GÖREBİLİYORUM
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise depremle ilgili şu paylaşımda bulundu:
"Malatya Seyituşağı-Yeşilyurt’ta 5,0 deprem. Bir müddettir Yeşilyurt yöresinde depremler oluyor. Ben bu fayı haritalarda göremeyince daha önceden tespit edilememiş fay mı diye düşündüm. Sanıyorum şimdi bu fayı haritada görebiliyorum. Daha önce söylediğim gibi, Yeşilyurt-İkizce-Seyituşağı-Doğanşehir doğusu arasında uzanan KD-GB uzanımlı bir fay. Doğrultu atımlı olmalı. Malatya ve Doğanşehir Faylarına paralel, sevgiyle."
PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ: KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNDEN SONRA BÖLGEYE GERİLİM YÜKLENDİ; DAHA BÜYÜK BİR DEPREM OLACAĞINI ZANNETMİYORUM
NTV yayınına katılan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bir süredir Malatya Yeşilyurt ve Doğanşehir arasında sismik aktivite olduğundan söz etti.
Bu aktivitenin sürdüğünü de ifade eden Tüysüz, bölgede büyük bir deprem beklemediklerinin altını çizdi. Tüysüz, "Kahramanmaraş depremlerinden sonra bölgeye gerilim yüklendi. Malatya'da olan aktivite de bir haftayı aşkındır sürüyor. Daha büyük bir deprem olacağını zannetmiyorum. Hasar görmüş yapılara girmemek yerinde olacaktır" dedi.
PROF. DR. ŞENER ÜŞÜMEZSOY: 5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMLER 6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMLERE YOL VEREBİLİR
Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, tv100 canlı yayınında Malatya’da meydana gelen depremi değerlendirdi.
Üşümezsoy, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin Yeşilyurt’a stres yüklediğini belirten Üşümezsoy, “6,0 büyüklüğündeki bir depremde yaklaşık 100 kilometrelik fay düzlemi yırtılıyor. Bu 5 büyüklüğündeki depremler, 6,5 büyüklüğündeki depremlere yol verebilir. Çünkü kuzey koldaki Elbistan; batıya doğru Çardak ve sonrasında Göksun’dan geçen bir sistem var” ifadelerini kullandı.
MALATYA DEPREMİNİN NEDENİ DİRİ FAY MI? PROF. DR. SÖZBİLİR'DEN AÇIKLAMA
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremlerden bu yana bölgedeki deprem aktivitesinin devam ettiğini ifade etti.
Aşırı stres birikimi nedeniyle özellikle Malatya-Yeşilyurt civarındaki depremlerin çok dikkat çekici yoğunlukta ve birbirine yakın büyüklükte olmaya devam ettiğini anlatan Sözbilir, şunları kaydetti:
"Bu sabah Yeşilyurt merkezli 5 büyüklüğündeki deprem diri fay sınıfında değerlendirilmeyen kuzeydoğu-güneybatı uzanımlı bir fay üzerinde gelişmiş olabilir. Türkiye'nin diri fay haritasına bakıldığında depremlerin yoğunlaştığı Yeşilyurt güneyinde çizilmiş bir diri fay olmadığını görüyoruz fakat meydana gelen depremler Doğanşehir ile Yeşilyurt arasında uzanan bir fayın varlığını gösteriyor."
Türkiye Diri Fay Haritası'nın güncellenmesi gerektiğini kaydeden Sözbilir, "Büyük olasılıkla Yeşilyurt güneyinde var olan fakat 2,5 milyon yıldır deprem üretmeyen bir fay, aşırı stres birikimi nedeniyle yeniden aktif hale gelmiş olabilir. Bu kapsamda özellikle son 5 milyon yıldır deprem üretmemiş fayların da ayrıntılı incelenmesinde yarar var. Arazide yapılacak bilimsel çalışmalarla bunu anlayabiliriz." dedi.