Ramazan ayının en çok araştırılan konularından biri de neyin orucu bozup neyin bozmadığı. Sıkça karşılaşılan bu soruların başında da krem veya merhem sürmenin oruca etki etmesi. Siz de elleriniz kuruduğunda krem sürüyorsanız ve bunun orucunuzu bozup bozmadığı konusunda çekincelere sahipseniz haberimizdeki detayları inceleyebilirsiniz.
Güneş kremi, nemlendirici kremler, saçlar için besleyici kremler veya kas gevşetici kremler orucu bozar mı? Oruçluyken krem sürülür mü, makyaj yapmak orucu bozar mı sorularına en doğru cevabı ise Diyanet İşleri Başkanlığı verebilir.
Makyaj yapmak orucu bozar mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından makyaj konusunda yapılan açıklamada makyaj yapmak, saç boyamak ve saç bakımının yemek, içmek ve cinsel ilişkiye girmek eylemleri dışında yer aldığı için orucu bozmadıkları ifade ediliyor. Ruj sürdüğünüzde bunu yeme ihtimaliniz varsa belki oruçlu olduğunuzda bu üründen uzak durabilirsiniz.
Krem sürmek orucu bozuyor mu?
Krem sürmek orucu bozar mı sorusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasında ise deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeylerin emilerek kana karıştığı üzerinde duruluyor. Ancak cildin bu emilimi, çok az ve yavaş gerçekleşiyor. Ayrıca yemek, içmek durumları da olmadığı için deri üzerine sürülen merhemin ve yapıştırılan ilaçlı bantların orucu bozmadığı söyleniyor.
Bazı din adamlarının yaptığı açıklamalara göre güneş kremi ya da güneş yağı sürmek orucu bozmaz. Yüz, ağız bölgesini de içine alıyor ve ağız çevresinden krem içeriği sindirime de geçebileceğinden çekinenler var.
Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, oruçluyken ağrı kesici ya da nemlendirici fark etmeksizin vücuda ya da yüze krem sürmek orucu bozmaz. Oruç tutarken vücuda ya da yüze krem sürebilirsiniz. Krem sürmek cilt yüzeyinde gerçekleşiyor. Boğaza ya da mideye krem alınmıyor yani orucu bozmuyor.
Krem bir besin maddesi değil ve besin maddesi olmayan krem ve merhem orucu bozmaz.Kana karışması cilt yoluyla gerçekleşir; ancak yeme içme eylemi olmadığı için ve kana karışması çok yavaş olur, orucu etkilemez. Yara kremleri cilt tarafından emilse de yeme içme eylemleri söz konusu değil. Krem sürmek orucu bozmadığı için kefaret edilmesine de gerek duyulmaz.
Diyanet'e göre, "Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir."
Oruçluyken dudağa krem sürülür mü?
Sağlık için kullanılan dudak kremleri tatsızsa ve aroma içermiyorsa yeme, içme maksadı da taşımadıklarından orucu bozmazlar. Ancak ağızdan yeme işlemine karışmaları söz konusu olduğundan dikkatli olunmalıdır.
Cilt bakım kremleri orucu bozuyor mu?
Cilt onarıcı ve antibiyotik etkili kremlerin kana karıştığını, nemlendirici kremlerin cildi rahatlatması söz konusu olduğundan orucu bozmazlar. Bahar ve yaz aylarında güneş kremi kullanarak oruç tutabilirsiniz.
Oruçta krem sürmek mekruh mudur?
Oruçluyken sağlık amacıyla krem sürmek, mekruh bir durum değildir.