Libya’ya paralı asker iddiası

Hafter güçleriyle savaşan Sudanlı komutanlara dayandırılan haberde, bu ülkeden gelen paralı askerlerin sayısının yaklaşık 3 bin olduğu iddia edildi.

Libya’daki Sudanlı grupların en büyüklerinin geçmişte Darfur’da savaştığı, bazılarının Libya’ya sadece para kazanmak için gittiği, bazılarının ise gelecekte ülkelerine dönerek Beşir yönetiminin devamı olarak gördükleri geçiş hükümetine savaş açmayı planladıkları öne sürüldü. 

Rus şirketi Wagner Grubu’na bağlı paralı askerlerin de Hafter güçlerine destek verdiği iddiaları gündeme yansımıştı. 

Ankara - Londra temasta

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün İngiltere Başbakarı Boris Johnson ile telefon görüşmesi yaptı. Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konular ve ikili ilişkilerin ele alındığı aktarıldı. Moskova’da önceki gün temaslarda bulunan Türk heyetiyle görüşmelere ilişkin ise Rusya Dışişleri’nden, her iki tarafın da Libya ve Suriye krizinin çözülmesinde muhtemel işbirlikleri de dahil olmak üzere temasların sürmesinde mutabık kaldığı açıklaması geldi.

Doğu Akdeniz’de enerji ve etkinlik mücadelesi sürerken Ankara ile UUH arasında 27 Kasım’da “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalanmıştı. Bu adımla Türkiye’nin Libya’ya asker gönderebileceği tartışmaları gündeme gelmişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, mutabakatla ilgili dün yaptığı açıklamada, “Tarih boyunca kültür, iş birliği olan bir ülke ile bizim bu zor günlerinde onlarla beraber olmamız, yardımlaşma içinde olmamız çok doğaldır. Bizim yaptığımız da budur. Anlaşma tamamen uluslararası hukuk çerçevesinde yapıldı” dedi. 

Suriye ordusunun operasyonun sürdüğü İdlib’le ilgili ise Türkiye’nin “bir insanlık dramı yaşanmaması için çaba harcadığını kaydetti. “Maalesef verilen sözlerin yerine getirilmesinde bazı sıkıntılar var”  ifadeleri  dikkat çekti. 
 

Türkiye Haberleri