Bugün yapılan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) soruları yayınlandı. Deprem nedeniyle öğrencilerin sadece ilk dönemden sorumlu oldukları sınavın, genel olarak kolay olduğu yorumu yapıldı.
Bahçeşehir Koleji öğretmenlerinin yaptığı değerlendirmeye göre, 2023 LGS’de dikkat ölçen ve yoruma dayalı sorular ağırlıktaydı.
Bahçeşehir Koleji’nin Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, sınavın genel olarak MEB tarafından yayınlanan örnek sorulara paralel bir yapıda; kavramsal bilgi ve çıkarım yapma gücünü ölçen soruların ağırlıkta olduğunu, bu soruları çözerken dikkatli olan ve zamanı iyi yönetebilen öğrencilerin bu sınavda başarılı olabileceğini ekledi.
Bahçeşehir Koleji Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Yasemin Arayan ise “Bu yıl hem bilgiyi ölçen hem de yorumlamayı gerektiren, güçlü çeldiricileri olan sorular bulunuyor. Sorular öğrencilerin verilen seçenekler içerisinden en doğru ve en kapsayıcı olanı bulmalarını gerektiren bir yapıda. Bu anlamda geçen seneye göre öğrencilerin daha çok zorlanacağı bir sınav olduğunu söylemek mümkün” dedi.
‘Matematikte işlem yoğunluğu azaldı’
Matematik Öğretmeni Özgür Aytekin ise, “Sorular geçmiş yıllarda uygulanan sınavlardaki sorularla ve MEB tarafından yayınlanan örnek sorularla paralellik göstermekle birlikte bu yıl soruların ifadelerinin daha kısa, açık ve net olduğu gözleniyor. Geçen senelere göre soruların çözüm adımlarında kullanılan işlem yoğunluğunun azaldığını söylemek mümkün. Düzenli çalışan, MEB örnek sorularını çözen ve sınavın kapsadığı kazanımlara hâkim olan bir öğrencinin başarılı olabileceği bir sınav olmuştur” diye konuştu.
Fen Bilgisi için de sınava iyi çalışmış öğrenciler için kolay olduğu belirtildi.
‘Vasatın altındakiler için iyi, üstündekiler için kötü’
Ancak soruların seçici olmaktan çok kolay olmasının sonuçları da var. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Merkezi sınav sorularının kolay olması vasatın altındaki çocuklar için iyi, vasatın üstündekiler için ise kötü sonuçlar doğurur. Umarım yüzlerce birincinin çıktığı bir sınav olmaz” dedi.
“Sınav müfredatı yarı yarıya düşmüşse zaten zor sormaları beklenemez” diyen Ünsal, sonuçlar açıklandığında beklediği puanı alan çoğu adayın, beklediği yüzdelik dilimin altında kalacağına işaret etti. Bunun kaçınılmaz sonuç olduğunu anlatan Ünsal, “Bu tür merkezi sınavlarda uygulanan sınav tam anlamıyla ölçme, seçme ve sıralama niteliklerinden uzaksa sınavın sonuçlarının yanında diploma notları, devamsızlıklar, disiplin cezaları hatta doğum günleri bile bir yerleştirme kriteri olarak müracaat edilen parametreler haline gelir” dedi.