Kuzey Irak petrolü Türkiye üzerinden İsrail’e mi satılıyor?

Tarihçi ve Enerji Endüstrisi Bilimcisi Ellen Wald, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden Türkiye’nin Ceyhan Limanı’na gelen ham petrol tankerinin “gizemli” bir şekilde radardan kaybolup, İsrail’in Aşkelon Limanı’nda ortaya çıktığını söyledi

Tarihçi ve Enerji Endüstrisi Bilimcisi Ellen Wald, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden Türkiye’nin Ceyhan Limanı’na gelen ham petrol tankerinin “gizemli” bir şekilde radardan kaybolup, İsrail’in Aşkelon Limanı’nda ortaya çıktığını söyledi. bu durum ise "Kuzey Irak petrolü Türkiye üzerinden İsrail’e mi satılıyor?" sorusunu akıllara getirdi.

Tarihçi ve Enerji Endüstrisi Bilimcisi Ellen Wald, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden Türkiye’nin Ceyhan Limanı’na gelen ham petrol tankerinin “gizemli” bir şekilde radardan kaybolup, İsrail’in Aşkelon Limanı’nda ortaya çıktığını söyledi. bu durum ise "Kuzey Irak petrolü Türkiye üzerinden İsrail’e mi satılıyor?" sorusunu akıllara getirdi.

Kahire’deki Amerikan Üniversitesi tarafından yayımlanan Kahire Uluslararası İlişkiler İncelemesi’nde yer alan bir makalede çarpıcı bilgilere yer verildi. Tarihçi ve Enerji Endüstrisi Bilimcisi Ellen Wald’a göre; Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) Türkiye’nin Ceyhan Limanı’na gelen ham petrol tankeri “gizemli” bir şekilde radardan kaybolup, İsrail’in Aşkelon Limanı’nda ortaya çıkıyor.

Tarihçi ve Enerji Endüstrisi Bilimcisi Ellen Wald, konuyu anlattığı makalede olayın şahidi olan Kuveytli petrol tüccarına dayandırdığı iddiasında şunları yazdı:

İsveç’te yaşayan Kuveytli petrol tüccarı Samir Madani, gemi ve filoların varil ve rafine ürün miktarını günlük olarak takip eden “TankerTrackers.com” web sitesini kurdu. Madani, Kasım 2017’de Kuzey Irak’ın petrolünün taşındığı Ceyhan Limanı’ndan Süveyş Kanalı’na giden 1 milyon varil petrol taşıyan tanker Valtamed’in, Doğu Akdeniz’de İsrail’e yakın bir yerlerde aniden durduğunu ve kimlik transponderinin (bir nevi sinyal) kapatıldığını fark etti. Madani 10 gün sonra tankerin yeniden ortaya çıktığında daha hafif olduğunu gözlemledi.

BU OLAY DEFALARCA YAŞANDI

Ellen Wald, olayı yaşayan ve anlatan Samir Madani’nin bu olayın defalarca yaşandığını anlattığını da yazısında ifade etti. Madani’nin iddiasına göre; Valtamed tankeri, İsrail kıyılarında gizemli bir şekilde kaybolduktan sonra Kıbrıs’a gitti, daha sonra Türkiye’deki limana boş bir şekilde demir attı. Tankerleri takip eden Madani, “Valtamed, onu satın alması gerekmeyen bir ülkeye herhangi bir yerde kaydedilmemiş olan petrol taşıyordu. Başka bir deyişle, İsrail gizlice Türkiye üzerinden Kürt petrolünü satın alıyor” açıklamasında bulundu.

KİMLİK DEĞİŞTİREREK İSRAİL’E PETROL TAŞIYORLAR

Samir Madani’nin kurduğu TankerTrackers, Twitter hesabı üzerinden de “Bayanlar baylar, kayıp olan KRITI DIAMOND’ı yani takma adıyla çalışan KITON’u size sunmaktan gurur duyuyoruz.”  açıklamasını yaptı. Bu tweet’ten 4 gün sonra yeni bir tweet daha yayınlayan TankerTrackers, “MARIKA / KRITI DIAMOND, Ashkelon’a petrolü boşalttıktan sonra KITON olarak kılık değiştirmeyi unuttu.” şeklinde paylaştı.

KRITI DIAMOND İSRAİL’E GİDERKEN KITON OLDU

TankerTrackers, bir diğer ham petrol tankeri olan Mabrouk’un, Ceyhan’dan ayrıldığını, İsrail kıyılarına yakın bilinmeyen, kayıtsız bir kimlik olan Maro adıyla kaybolduğunu ve daha sonra Mabrouk kimliğiyle tekrar ortaya çıktığını tespit etti. Kriti Diamond adında bir tankerin ise aniden İsrail’de yeni bir kimlikle (Kiton) petrolü boşaltıp daha sonra Türkiye’ye dönmeden önce orijinal kimliği Kriti Diamond’a döndüğünü savundu.

İSRAİLLİ YETKİLİLER SORULARI CEVAPSIZ BIRAKTI

İsrail’in Haaretz gazetesinden olayı araştıran Yaron Cohen-Tzemach konuyla ilgili ulaştığı İsrailli yetkililerden herhangi bir cevap alamadı. Konuyla alakalı sorulan sorulara, Haifa ve Trans-Israel Boru Hattı şirketindeki yetkililer, ticari konularla ilgili yorum yapamadıklarını söyleyerek cevap vermedi.

GEMİNİN BAYRAĞI MARSHALL ADALARI’NA AİT

YURT Gazetesi’nde Ankara Gündemi mahlaslı yazarı, Kuzey Irak’tan çıkan ham petrolün, Ceyhan Limanı’nda yüklendikten sonra İsrail’in Aşkelon Limanı’na gittiğine dikkat çekerken şu bilgileri aktardı: “BOTAŞ dolum tesislerine yanaşan gemi 80 bin grostonluk bir gemi. Bu geminin demirleme limanı Yunanistan-Pire Limanı. Geminin bayrağı Marshall Adaları…”

(Millî Gazete - Muhammed Özdemir)

Türkiye Haberleri