Kuruluşunu kutlayan AA, Atatürk'ü unuttu!

Anadolu Ajansı kuruluşunun 99. yılında aboneleriyle faaliyetlerini ve yapısını anlatan bir metin paylaştı. Ancak bu metinde AA'nın kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e yer vermedi. Önceki yıllarda AA kuruluş yıl dönümlerinde Atatürk'e yer veriyordu.

Anadolu Ajansı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatlarıyla, Kurtuluş Savaşı'nın ilk yıllarında "Anadolu'nun sesini dünyaya duyurmak" amacıyla kuruldu. Yalnız Cumhuriyet gazetesinin değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda da büyük emeği bulunan Yunus Nadi'nin de emek verdiği Anadolu Ajansı, geçmiş yıllarda kendi kuruluş öyküsünü şöyle paylaşmıştı: "Anadolu Ajansının kuruluşu, "milli mücadelenin dönüm noktası" denilebilecek zor günlerine denk düşüyor. İşgal sonrası İstanbul'da kalınmayacağını gören bazı aydınlar, Milli Mücadele'ye katılmanın yollarını araştırıyor.

AA'nın kuruluş serüveni de tam bu süreçte, İstanbul'un işgaliyle bazı aydınların İstanbul'dan Anadolu'ya gelişleri aşamasında gerçekleşiyor. İstanbul'un 16 Mart 1920'de işgal edilmesinden 5 gün sonra yola çıkan Yunus Nadi (Abalıoğlu) ile Halide Edip'in (Adıvar) bulunduğu iki kafile, 31 Mart'ta Geyve'de buluşuyor. Akhisar İstasyonu'nda verilen mola sırasında iki aydın, "Ankara'ya gider gitmez bir ajans teşkilatı kurulmasını" görüşüyor. Yunus Nadi ve Halide Edip, ajansın adı konuşulurken, "Türk", "Ankara" ve "Anadolu" seçenekleri arasından "Anadolu Ajansı"nda birleşiyorlar.

Halide Edip ve Yunus Nadi'nin de bulunduğu heyet, 1 Nisan'da Ankara'ya ulaşıyor. Yunus Nadi'nin ifadesiyle, "4 veya 5 Nisan akşamı" Mustafa Kemal Paşa'nın karargahı Ziraat Mektebi'nde yemekten sonra Anadolu Ajansının kurulmasından söz açılıyor. Bu konuşmanın ardından Anadolu Ajansının kuruluşu, 6 Nisan 1920'de gerçekleştiriliyor."

99. yılında Atatürk'ü es geçtiler

Daha önceki yıllarda Anadolu Ajansı yukardaki bilgilere yer veriyordu. Ancak 99. yılı kutladığı bi senen Anadolu Ajansı'nın haberinde Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bir cümle yer almadı.

AA'nın abonelerine geçtiği uzun haberde 13 dilde, 93 ülkede yaklaşık 6 bin kullanıcıya hizmet verdikleri, 100 ülkede 3 binden fazla çalışanı bulunduğu, günlük 1600 haber, 2 bin 300 fotoğraf, 6 infografik, 400 video yayınlayan ve 15 canlı yayın yaptıkları belirtildi. Haberde 'Güvenilir haberin kaynağı Anadolu Ajansı (AA), kuruluşunun 100. yılına bir kala dünyanın en saygın ajansları arasında yer alıyor" ifadesi kullanıldı.

Eleştirilerin odağında

31 Mart seçimlerinin yapıldığı gece AA, İstanbul verilerini saat 23.21'de kesmiş ve yaklaşık 13 saat boyuhca güncellememişti. Seçem sonuçlarına basın kuruluşlarına veren tek kuruluş olan AA bu konuda sedece 'Verilere ulaşamıyoruz' açıklaması yapmıştı. YSK Başkanı Sadi Güven'in Anadolu Ajansı verileri bizden almıyor" edemesinin ardıdan CHP'li milletvekilleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle "Anadolu Ajansı'nın seçimlerde çalışan kadrosunun açıklanması ve seçim verilerinin nasıl alındığına dair" soru önergesi vermişti.

AA'nın 99. yıl için abonelerine geçtiği infografik şöyle:

AA

Türkiye Haberleri