Kuru incirden zehir çıktı hem de en ölümcülünden!

Türkiye'den Fransa'ya giden kuru incirlere Avrupa Birliği el koydu. İncirlerde en zehirli tür olan Aflatoksin B1 tespit edildi. Aflatoksin B1, kansorejen olmasının yanı sıra insanın genetik yapısını bile değiştirdiği öğrenildi.

Avrupa Birliği (AB) Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiyeden Fransaya ihraç edilen kuru incirlerde, insan sağlığına zararlı “Aflatoksin B1” tespit edildiğini duyurdu. Fransa, tehlikeyi "ciddi" koduyla bildirerek ürünleri piyasadan toplattı.

RASFF portalında 16 Aralık’ta yayımlanan 732843 numaralı bildirime göre, kuru incirlerde izin verilen maksimum Aflatoksin B1 seviyesi 6,0 µg/kg iken, yapılan testlerde bu değerin 9,0±2,8 µg/kg olarak belirlendiği açıklandı.

Habertürk'ün haberine göre; Aflatoksin B1, zehirli ve kanserojen etkileri nedeniyle insan sağlığına ciddi risk oluşturuyor. Bu madde, hem genetik yapıyı değiştirebilme hem de kansere yol açma potansiyeliyle “en tehlikeli” toksinler arasında yer alıyor.

Son dönemde Türkiye’den ihraç edilen ve pestisit kalıntısı ya da aflatoksin nedeniyle AB ülkeleri tarafından iade edilen ürün sayısında artış olduğu dikkat çekiyor.

GENETİK YAPIYI BİLE DEĞİŞTİRİYOR! NEDİR BU AFLATOKSİN B1?

Aflatoksin B1, "Aspergillus flavus" ve "Aspergillus parasiticus" adlı küf mantarlarının ürettiği, doğada bulunan en güçlü toksinlerden biridir. İnsan sağlığı üzerindeki etkileri oldukça ciddidir:

KANSOREJEN

- Aflatoksin B1, karaciğer kanserine neden olabilen güçlü bir karsinojendir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından "Grup 1 Kanserojen" olarak sınıflandırılmıştır. Özellikle uzun süreli ve düşük dozda maruz kalma bile kansere yol açabilir.

GENETİK HASAR

- Bu toksin, hücre DNA'sına zarar vererek genetik mutasyonlara neden olabilir. Bu durum, sadece kansere

değil, kalıtsal hastalıkların artmasına da yol açabilir.

KARACİĞER HASARI

- Aflatoksin B1, karaciğerde toksik etki göstererek siroz ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara zemin hazırlar.

BAĞIŞIKLIK ZARARI

- Bağışıklık sistemini baskılayarak vücudu enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir. Özellikle çocuklar ve bağışıklığı zayıf bireyler için bu durum ciddi risk oluşturur.

AKUT ZEHİRLENME

- Yüksek dozda maruz kalınması durumunda akut aflatoksikoz gelişebilir. Bu tablo, karın ağrısı, kusma, ödem, konvülsiyonlar ve ani karaciğer yetmezliği gibi belirtilerle hayati tehlike yaratabilir.

Aflatoksin B1, yiyecekler aracılığıyla insan vücuduna geçer. En yaygın bulaşma yolları arasında tahıllar, kuruyemişler (özellikle fıstık), kuru meyveler ve süt ürünleri yer alır.

Türkiye Haberleri