Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Bursa'da bıçak ustaları gece gündüz demir dövüyor. Özenle işlemlerden geçen bıçakların günlük üretimi 20 bini buluyor. 250 ile 400 TL arasında satılan 'Bursa Bıçağı', Türkiye'nin dört bir yanından talep görüyor.
Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Fatih Adliğ, unutulmaya yüz tutmuş bıçakçılık zanaatın öneminin özel günlerde hatırlandığını vurguluyor. Bayram öncesi müşteri sayısının artmasından memnun olan Adliğ, kurban kesecekler için de bıçak seçimi konusunda uyarıda bulunuyor.
Adliğ, küçükbaşın küçük bıçak, büyükbaşın ise büyük bıçakla kesilmesi gerektiğini söylüyor. "Böylece hayvanın yapısına daha uygun bir biçimde kesim işlemi gerçekleşecektir. Keserken bıçak hayvanı sürütecekse biraz büyük, çekerek keseceksek küçük olmalıdır" diye konuşuyor.
KÖR BIÇAKLAR BİLETMELİ
Adliğ, kurban kesimi sırasında olası kazaların önlenmesi için önerilerde de bulunuyor. "Hayvan keserken bıçağı tersine doğru çekerken vücudumuzu biraz uzak tutmalıyız. Bayramlarda kazalar, et doğrarken de yaşanıyor. Özellikle sıcak eti doğramak zordur. Bu yüzden el kesimleri ve parmak kesimleri et doğramaktan kaynaklanır" diyor.
Keskin bıçaklar ürettiklerini söyleyen Adliğ, "Bursa bıçaklarımız, dünyaca ünlüdür. Hayvana eziyet çektirmeyen bıçak üretmeye çalışırız. Bıçağımız keskin olduğu sürece hayvanlarımız can çekişmeden rahatça can verebilmelidir. Bu yüzden bıçaklarımızı oldukça keskin üretmeye çalışıyoruz. Kör bıçakların biletmesini tavsiye ediyoruz. Çünkü onlarla hayvan kesmek hem hayvana hem kesene eziyettir" diye konuşuyor.
SEYYARDAN ALINMAZ
Adliğ, bıçakların dükkanlardan alınması gerektiğine de dikkat çekiyor. "Vatandaşlara tavsiyemiz bıçaklarımızı mümkün olduğu kadar seyyarlardan değil, dükkan sahiplerinden almalarıdır. Seyyarlar sahte bıçak satmaktadır. Bursa Bıçağı diye satılan ürünler sahte olabilir. Mümkün olduğu kadar Bursa Bıçağı satılan noktalardan almalarını tavsiye ediyoruz."