Kuran Kurslarına Aile Bakanlığı Desteği

Laiklik tartışmalarının hedefinde olan Kuran kurslarıyla ilgili çarpıcı bir bilgi ortaya çıktı. İddialara göre Kuran Kursu Destek Programı kapsamında Ocak-Mayıs 2024 döneminde 92,9 milyon TL’lik kaynak kullanılırken, Aile Bakanlığı desteğinde 46 bin 479 çocuk kurslarına gitti.

Birgün Gazetesinden Mustafa Mert Bıldırcın'ın haberine göre

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 27 Ocak’ta, “4-6 Yaş Kuran Kursu Desteği Programı Protokolü” anlaşması sağlanıldı.

BAKANLIK BÜTÇESİNDEN KARŞILANACAK

Protokolün 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında imzalandığı belirtildi. Protokol ile “Ekonomik bakımdan dezavantajlı ailelerin” çocuklarını 4-6 yaş Kuran kurslarına kaydettirmeleri durumunda kayıt ücretinin bakanlık bütçesinden karşılanmasına karar verildi.

Bakanlık ile Diyanet arasında imzalanan protokol, “Anayasa’ya aykırılık teşkil ettiği” iddiasıyla yargıya taşındı. Aralarında Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin de yer aldığı çok sayıda dernek, protokolün yürütmesinin durdurulmasını talep etti. Talep dilekçelerinde, kamu bütçesinden belirli bir inanç için harcama yapılmasının, “Ayrımcılık” olduğunun altı çizildi.
Tüm itirazlara ve devam eden yargı sürecine karşın Diyanet İşleri Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, protokolü işletmeye devam etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, protokol kapsamında Diyanet’e her ay milyonlarca lira para aktardı. Bakanlık bütçesinden, “Kuran Kursu Destek Programı” için Diyanet'e 2023 yılında aktarılan toplam kaynak, 50 milyon 789 bin 850 oldu.

Türkiye Haberleri