Kuraklıktan su seviyesi azalan Doyran Göleti'nde 'HES' tepkisi

Yaz yağışlarının yetersizliği nedeniyle su seviyesi düşen Doyran Baraj Göleti'ni besleyen kaynağa inşa edilmesi planlanan hidroelektrik santrali (HES) projesine bölge halkı karşı çıktı.

Yaz yağışlarının yetersizliği ve kuraklık nedeniyle Konyaaltı ilçesindeki Doyran Baraj Göleti'nin su seviyesi düştü. Göletin büyük kısmında toprak çatlamışken, derin alanlarında yalnızca az miktarda su birikintisi kaldığı görüldü.

Bölgenin tarımsal sulama ihtiyaçlarından bir kısmını karşılayan bu göleti besleyen kaynaklardan birine hidroelektrik santrali (HES) yapılması planı, mahalleli tarafından tepkiyle karşılandı. Bölge sakinleri, göleti besleyen kaynaklara HES yapılmasını istemediklerini dile getirdi.

Gölette toplanan mahalleliye siyasi parti temsilcileri ve muhtarlar da destek verdi. Doyran Mahalle Muhtarı Mehmet Akkaya, 12 mahallenin tarım arazilerinin sulama ihtiyacının bu göletten karşılandığını vurguladı. Göletin tarımsal üretim açısından önemine dikkat çeken Akkaya, HES yapılmasını istemediklerini ifade etti.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ise, bu yıl kuraklık nedeniyle Doyran Göleti'ndeki su seviyesinin düştüğünü belirtti. Arı, göletin 12 bin dönüm tarım arazisinin sulama ihtiyacını karşıladığını ve bu nedenle üreticiler için kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Ayrıca, yapılması planlanan HES’in bölge halkı tarafından istenmediğini de dile getirdi.

Arı, şunları söyledi:

"Bir firma tarafından HES projesine ÇED raporu alınması için bölge halkının bilgilendirilmesi amacıyla 8 Ekim'de toplantı yapılacak. Bu toplantı çağrısı nedeniyle bölgedeki muhtarlar ve vatandaşlar HES projesinden haberdar oldu. Bölge halkı HES'e karşı olduğunu belirtti. Bizler bölgede HES'e karşıyız. Çiftçilerin su kaynağının azaldığı dönemde su kaynağının HES amacıyla alınacağını öğreniyoruz. Kaynaktan itibaren 10 kilometrelik güzergahta su, borular içerisine alınacak. Borular içerisinde santralde elektrik üretilecek. Elektriğe ihtiyaç var ama günümüz koşullarında bölgede güneş enerjisiyle elektrik problemi çözülebilir"

Göletin tarımsal üretime olan katkısını anlatan Arı, suyun mineralli yapısı sebebiyle üretilen patlıcanın tat ve aroma yapısının farklı olduğuna değindi. Arı, HES yapımının patlıcan ve diğer tarımsal ürünlerin üretimini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem ise göletteki suyun 12 mahallenin ihtiyacını karşıladığını, bölge için hayati önem taşıdığını vurguladı. Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel de bölge halkının HES yapımına karşı olduğunu belirtti.

Türkiye Haberleri