Kornavirüs salgını ile mücadelede çerçevesinde tam kapanma planlandığı şekilde Şeker Bayramı sonrasında biterse, normalleşme planı vaka sayılarına göre 3 aşamalı işleyecek.
18 günlük tam kapanma sonrasında istenen düşüş sağlanır ve vakalar 5 binin altına gerilerse yaza rahat girebilmek için tedbirler esnetilecek ve açık alanlarda kontrollü normalleşme ya da kontrollü sosyal hayat benzeri bir döneme geçilecek.
Habertürk'ün haberine göre, hükümet söz konusu normalleşme adımları için çeşitli senaryolar üzerinde çalışırken ağırlık kazanan yol haritası şekilleniyor. Senaryonun hayata geçirilmesi için ilk koşul günlük vaka sayılarının 5 binlere gerilemesi ve hedeflendiği gibi Rus Sputnik V aşısında beklenen dozların gelmesi.
İlk aşama
İlk olarak kısıtlamalardan en çok etkilenen restoran, kafe vb. işletmeler açık alanlarında (bahçe, cadde üzeri vb) hizmet verebilecek şekilde kapılarını açacak. Dış mekanı olmayan işletmelere belediyeler tarafından geçici imkanlar sağlanacak. İşletmelerde saat sınırı ise 21.00 olacak.
AVM’lerdeki ve diğer cadde mağazaları 29 Nisan öncesi düzende açılacak. Tek fark sadece pazar günleri sokağa çıkma yasağı uygulanacak, yani cumartesileri esnaf dükkanını açabilecek, insanlar sokağa çıkabilecek. Bu dönemde de okullarda yüzü yüze eğitim başlatılamayacak. Sokağa çıkma yasağı ise sadece pazar günü uygulanacak.
İkinci aşama
Önce 17 Mayıs sonrası sadece pazar günü uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı kaldırılacak. Yaz sezonunun da başlamasıyla artık tam normalleşmeye bir adım daha yaklaşılmış olacak. Tüm eğlence mekanları ülke genelinde yeme içme yerleri de dahil olmak üzere artık saat 22.45’e kadar açık tutulabilecek. Yine tüm işletmeler açık alanlarda hizmet verecek şekilde faaliyet sürdürebilecek. Tatil kısıtlamaları da sona erecek. Eğitim kurumları bu süreçte de kapalı olmaya devam edecek ve uzaktan eğitim ile dönem sonlandırılacak.
Üçüncü aşama
Bu tarihten sonra aşılama oranlarındaki artışın da katkısıyla artık tüm kısıtlamalarda önemli ölçüde sonlandırmaya gidilecek. Yeme içme mekanlarının kapalı alanları da hizmete açılabilecek. Hemen hemen tüm yasaklar kaldırılırken eğitimde kapıların açılması artık eylüle kalacak.
Vaka tablosunun kötüye gitmesi hâlinde ise tedbirler ağırlaştırılacak. Vaka sayıları düşüşe geçmezse toplumun büyük bir kısmı aşılanana kadar yeni tedbirlerin alınabileceği belirtiliyor.