Savur'un 7 kırsal mahallesinde yaklaşık 1500 dönüm arazide yetiştirilen ve bölgede "Gızbara" adıyla bilinen kişniş, sabahın erken saatlerinde tarlalarda toplanıyor. Küçük ölçekli çiftçiler için büyük önem taşıyan kişniş, 3-4 aylık bir sürecin ardından olgunlaşarak elle toplanıyor ve kümeler halinde kurutulmak üzere bırakılıyor.
3 GÜN GÜNEŞ ALTINDA KURUTULUYOR
Maydanozgiller familyasından olan kişniş, 3 gün boyunca güneş altında kurutulduktan sonra patozla bitkisinden ayrılıyor. Ardından taneler, kuruma işlemi için bir süre daha güneşte bekletiliyor.
BU YIL VERİM DAHA YÜKSEK
Kişniş, kendine has aromasıyla irok (kızartılmış içli köfte), ikbebet (haşlanmış içli köfte), mercimekli köfte, dolma, salata ve turşularda kullanılarak çevre illerden talep görüyor. Geçen yıl dönüm başına yaklaşık 110 kilogram olan verim, bu yıl yaklaşık 150 kilograma yükselerek üreticileri sevindiriyor.
ÇEVRE İLLERE GÖNDERİLİYOR
Savur ilçesine bağlı Başkavak Mahallesi'nin muhtarı ve üretici Yahya Araz, bölgenin en fazla kişniş yetiştirilen yerlerinden biri olduğunu belirtti. Araz, yılda yaklaşık 1000 dönüm kişniş ürettiklerini ifade ederek, "Şubat ayında ekim yapıyoruz ve yaz aylarında hasat ediyoruz. Kişniş, çok talep gören bir ürün. Bölgede yemeklerde ve turşu yapımında kullanılıyor. Kişniş baharatı köylüler için iyi bir gelir kaynağı. Genellikle Mardin, Diyarbakır ve Batman gibi çevre illere gönderiyoruz," dedi.
'BU YIL VERİM VE KALİTE OLDUKÇA İYİ'
Üretici Emrullah Basınç ise topladıkları kişnişi patozla temizleyip evde kuruttuktan sonra satışa sunduklarını belirtti. Başkavak Mahallesi'nde yetişen kişnişin bölgenin en kaliteli kişnişi olduğunu söyleyen Basınç, "6 yıldır kişniş üretiyoruz ve çevre illerden gelen talep üzerine tüm ürünü gönderiyoruz. Bu yıl verim ve kalite oldukça iyi," diye konuştu.
İzmir'de yaşayan 67 yaşındaki Kadriye Beyaz ise fırsat buldukça kişniş hasadı için memleketine döndüğünü ve çocukluğundan beri kişniş üretiminin kendisi için özel olduğunu belirtti. Beyaz, "Kişnişi çok seviyorum. Buranın kişnişi gerçekten çok güzel ve genellikle yemeklerde kullanıyoruz," şeklinde konuştu.
Ayetullah Bayram, geleneksel yöntemlerle babadan kalma arazilerde kişniş üretimi yaptıklarını ifade ederken, üretici Veli Araz ise sabah erken saatlerde tarlaya gidip kişnişi elle topladıklarını belirtti.