Yerli ve milli olarak geliştirilen “Nahita” adlı patatesin tescil için AB’ye götürüldüğü kaydedildi. Pembe, sarı-kırmızı, sarı-lacivert gibi kabuğu farklı renkli patates için de çalışmaların yapıldığı belirtildi.
Meltem Güneş'in haberinde yer alan bilgilere göre, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Patates Araştırma Enstitüsü'nün Türkiye’yi “tohumluk üssü” yapmak hedefiyle Ar-Ge çalışmalarına devam ettiği aktarıldı. 2005 yılında başlayan ıslah çalışmaları kapsamında 10 yerli ve milli patates çeşidinin geliştirilerek ülke tarımına kazandırıldığı aktarıldı. Yerli ve milli çeşitlerden biri olan “Nahita”nın, AB’de tescil başvurusu yapıldığı aktarıldı.
KABUK RENGİ NASIL DEĞİŞTİRİLİYOR?
Enstitünün melezleme yöntemiyle et ve kabuk rengi farklı çeşitleri geliştirilmesi için de çalıştığı belirtildi. Geliştirilen çeşitler yurt içindeki çiftçilerle tanışacakken Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda ve TAGEM'in de sağlamış olduğu destekle Arnavutluk, Bosna Hersek, KKTC, Tacikistan, Azerbaycan, Özbekistan gibi ülkelerde araştırmacılara da eğitimler verileceği aktarıldı.
BİR YILDA 6.5 MİLYON TON PATATES ÜRETİLİYOR
Yıllık patates üretimi 6,5 milyon ton civarındayken Niğde, Kayseri, Afyonkarahisar'ın bu üretimin yaklaşık yüzde 36’sını karşıladığı belirtildi. Türkiye’de patatesin yüzde 56’sının yemeklik, yüzde 11’inin sanayi, yüzde 11’inin tohumluk, yüzde 5’inin ise hayvan yemi olarak kullanıldığı, yüzde 15’inin ise depo kayıplarını kapsadığı aktarıldı.
TÜRKİYE 15. SIRADA
Son verilere göre dünyada 159 ülkede 18 milyon hektar alanda 375 milyon ton patates üretildiği belirtildi. En fazla patates üreten ülkelerin Çin, Hindistan, Ukrayna, Rusya, ABD, Almanya, Bangladeş, Fransa, Pakistan ve Hollanda olduğu ifade edilirken ilk 5 ülkenin dünyadaki patates üretiminin yüzde 56’sını gerçekleştirdiği aktarıldı. Türkiye'nin ise patates üretiminde 15. sırada yer aldığı duyuruldu.