Ali Ekber Yıldırım, tarımdünyası.net adresinde yayımlanan bugünkü yazısında, süt krizi ve yükselen kırmızı et fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerini aktardı. Yıldırım, “Bakanlığın tespit ettiği sorunlara çözüm üretmek yerine çiftçinin ürettiği çiğ sütün, karkas etin fiyatını baskıyla ve daha önce defalarca denenmesine rağmen başarılı olmamış ithalatla fiyatları düşürmeye çalışıyor. Bu baskıyı da zincir marketler ve sanayiciler üzerinden kurmaya çalışıyor” diye yazdı.
“Seçim öncesinde ve Ramazan ayı öncesinde süt ve et fiyatlarının artmasını önlemek için Et ve Süt Kurumu’na piyasalara müdahale yetkisi verildi. Bu yetki ithalatın yapılması anlamına geliyor. Kırmızı ette ithalat çalışmaları yapılmış kasaplık hayvanlar Edirne sınırına getirilmiş zaten. İthalat fiili olarak başladı” diyen Yıldırım, “Ette ithalat yapılırken sütte ithalat şimdilik söz konusu değil. Bu nedenle üretici üzerinde baskı kurularak fiyatın düşürülmesi yolu seçildi” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Yıldırım, bugün Et ve Süt Kurumu’nun Genel Müdürü olan Mustafa Kayhan, 2015’te Tarım Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü iken “Kırmızı Et Stratejisi-2015” başlıklı kapsamlı bir rapor hazırlamış ve ithalatın çözüm olmadığını belirttiğini hatırlattı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin İstanbul’da Ziraat Bankası’nın düzenlediği toplantıda süt sanayicilerine Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatın üzerine çıktıkları için fırçalamasını; ardından sektör temsilcilerini Ankara’ya çağırarak seçim öncesi ve Ramazan öncesi fiyat artışı yapılmaması talimatı verdiğini hatırlatan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:
“Özetle, yaklaşık 15 yıldır hayvancılıkta ithalat politikası uygulayanlar bugün artan et ve süt fiyatlarını yine ithalatla, baskıyla düşürmeye çalışıyor. Bu yolun çözüm olmadığı Tarım Bakanlığı raporunda bile yer aldığına göre neden hala bu politikalarda ısrar ediliyor?”
Tamamını okumak için tıklayın