Kimler YKS'de Özel Kontenjandan Yararlanacak? ÖSYM Tek Tek Açıkladı

Milyonlarca öğrenin ter döktüğü YKS'de tercih dönemi başladı. ÖSYM yayımladığı kılavuzla özel kontenjana tabi kişileri ve şartlarını açıkladı.

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercih dönemi başladı. ÖSYM, 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu yayımladı.

DEPREMZEDELERE BU YIL ÖZEL KONTENJAN GELDİ

Kılavuzda, depremzedeler, 34 yaş üstü kadınlar, şehit yakınları, gaziler, milli sporcular ve okul birincileri için özel kontenjanlar bulunuyor.

Merkezi yerleştirmede bu kontenjanlar boş kalırsa ek yerleştirmede de kullanılacak. Ancak daha önce lisans mezunları bu kontenjanlardan yararlanamayacak, ön lisans mezunları ise sadece ilgili lisans programlarına başvurabilecek.

İŞTE KONTENJAN ÖNCELİKLERİ

Yerleştirme önceliği devlet üniversitelerinde genel kontenjan, okul birincileri, depremzedeler ve 34 yaş üstü kadınlar şeklinde olacak. Vakıf üniversitelerinde ise genel kontenjan, şehit ve gazi yakınları ile gaziler, depremzedeler şeklinde sıralanacak.

Depremzedeler için adres teyidi yapılacak. 6 Şubat 2023'teki depremden etkilenen illerde ikamet eden adayların adres bilgisi İçişleri Bakanlığı kayıtlarıyla kontrol edilecek.

Depremzede kontenjanından yararlanabilmek için belirtilen tarihte bu illerde ikamet edilmesi gerekiyor. Ayrıca, depremden etkilenen il veya ilçelerde son sınıfta okuyan öğrenciler de bu kontenjandan faydalanabilecek.

Bu adayların bilgileri MEB e-Okul sisteminden kontrol edilecek. Üniversite öğrencisi olan veya mezun olan adaylar bu kontenjandan yararlanamayacak.

34 YAŞ ÜSTÜ KADINLARA BU BÖLÜMLER KAPSAM DIŞI

Başarı sıralaması şartı aranan bölümler, 34 yaş üstü kadın kontenjanı kapsamı dışında tutulacak. O bölümler de şöyle:

Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik, Mimarlık, Hukuk ve Öğretmenlik ile Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Havacılık Yönetimi, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Uçak Bakım ve Onarım, Uçak Elektrik ve Elektroniği, Uçak Gövde ve Motor Bakımı, Pilotaj

TÜBİTAK yarışmalarında birinci olan adaylar ise 20 Eylül 2024'e kadar bildirilen tercihlerine göre yerleştirilecek. Milli sporcular, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile vakıf üniversiteleri arasındaki protokolle, yüzde 100 öğrenim ücreti indirimi alacak.

Türkiye Haberleri