Safran, sadece yemeklere aroma ve renk katmakla kalmayıp, aynı zamanda sağlığa birçok fayda sağlar. Antioksidanlar açısından zengin olan safran, serbest radikallerle savaşarak vücudu korur.
Yapılan bazı araştırmalar, safranın depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletebileceğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, safran sindirimi kolaylaştırabilir ve mide rahatsızlıklarını yatıştırarak sindirim sağlığını destekler.
KİLOSU 500 BİN LİRAYI BULUYOR
1 gramının fiyatı 350 TL ile 500 TL arasında değişen safranın kilosu 500 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu yönüyle de safran, son derece önemli ve değerli bir bitki olarak öne çıkıyor.
Altın değerindeki safranın hasadı Adana'nın Feke ilçesinde gerçekleştirildi. Feke'de üretilen safran bitkisinin hasadına, Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi personelleri ile İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hakkı Saroğlan da katıldı.
Adana'nın yanı sıra Mersin'in merkez ilçesinde de Yenişehir Belediyesi ve Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle 2021 yılında başlatılan Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi kapsamında üretilen safranın hasadı, bu yıl da başarıyla gerçekleştirildi.
Yenişehir Belediyesi, ilçede alternatif ürünlerin yetiştirilmesini sağlamak ve üreticiye destek olmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Yüksek katma değerli ürünler elde etmek hedefiyle başlatılan Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi, dördüncü yılına girdi. Proje kapsamında, Değirmençay Mahallesi'nde gerçekleştirilen safran hasadında, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit'in yanı sıra TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ömer Kahyaoğlu, Değirmençay Mahalle Muhtarı Rıdvan Işık, belediye meclis üyeleri, üreticiler ve vatandaşlar yer aldı. Hasadın ardından, Yenişehir Belediyesi tarafından vatandaşlara safranlı pilav ikram edildi.
YILLIK SAFRAN REKOLTESİ 30-35 KİLOGRAM CİVARINDA
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, ilçede geniş tarımsal arazilerin bulunmadığını, bu nedenle dar alanlarda yüksek verim elde edilebilecek ürünlerin yetiştirilmesine yönelik çabaların sürdüğünü belirtti. Safran üretiminin de bu yaklaşımın bir örneği olduğunu vurgulayan Özyiğit, Türkiye’nin büyük safran üretiminin yapıldığı ilçelerden biri olmayı hedeflediklerine dikkat çekerek, "Bu projeyi 4 yıl önce başlattık. İyi sonuçlar aldık, bunun da bizi yeni adımlara doğru taşıyacağını biliyoruz. Gerekliliklerini yerine getireceğiz. Yenişehir’in diğer ilçelere göre geniş tarım arazileri yok ama verimli topraklardayız. Kısıtlı alanlarda daha yüksek verim elde edeceğimiz ürünler ekmeliyiz. Gün geliyor narenciye üreticileri ürünlerinden gelir elde edemiyor. Bahçesini sökme noktasına gelen üreticilerimiz oluyor. Bu konuda yöneticiler olarak ön açıcı olmak gibi bir görevimiz var. Bu kıymetli projede bunun bir örneği. Safranbolu’da yıllık safran rekoltesi 30-35 kilogram civarında. Yenişehir’de çoğalan safran soğanlarını doğru biçimde kullanmamız halinde Türkiye’nin en çok safran üreten ilçelerinden biri olabiliriz" diye konuştu.
Arı merası oluşturduklarını ve tıbbi aromatik bitkiler üzerine de çalışmalar yapacaklarını belirten Başkan Özyiğit, şu açıklamalarda bulundu:
"Kurduğumuz Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla Değirmençay’da 600 dönümlük arı merası çalışmalarımızı tamamladık. 600 arı kovanı alanı oluşturduk. Yılın 11 ayında çiçek açacak bitkiler ektik, arıların beslendiği bir alan olacak. Ayrıca aynı bölgede kooperatiflerimiz kanalıyla tıbbı aromatik bitkiler üretmek için çalışmalarımız da var"
YAPAY ZEKA KULLANILIYOR
2025 yılını 'Yeşil Yenişehir Yılı' olarak ilan ettiklerini açıklayan ve bu çerçevede yapacakları çalışmalarla ilgili bilgilendirme yapan Özyiğit, yapay zekayı kullandıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Doğayı ve çevreyi korumamız lazım. Suya çok önem vermemiz gerekiyor. 2050 yılı sıfır emisyon eylem planını hazırlayan Türkiye’nin ilk ilçe belediyesi olduk. Yenişehir’in dijital ikizini çıkardık. Yapay zeka destekli çalışmalar yapıyoruz. Bunu yapan Türkiye’nin ilk belediyesiyiz. Hangi ağacın hangi bölgede daha faydalı olacağı ile ilgili ölçüm yapıyoruz. Öksüz Deresi kenarındaki alanda temizlik ve ağaç dikimi yapıyoruz. Buraya dikeceğimiz ağaçları seçerken, yapay zeka ile ölçüm yaptık. Harnup ağacının en uygun tür olduğunu gördük. Ve oraya harnup ağaçları ekeceğiz. Stratejik planımızı hazırlarken 2025 yılını 'Yeşil Yenişehir Yılı' ilan ettik. Yeşil Toroslar ile mavi Akdeniz’i birleştirerek, neyi nasıl yapacağımızı planlıyoruz. İş birliği yapacağımız kurumlar var. Daha yeşili, daha yaşanabilir bir Yenişehir’i oluşturmak için hangi eylemi yapacağımızı planlıyoruz. 2025 yılı Yenişehir için çok önemli bir yıl olacak. Çevremize, doğaya, iklime özen göstermeliyiz. Üretmeye devam edeceğiz. Solucan gübresi üretiyoruz. Kırsal mahallelerimize dağıtıyoruz. Üretimi canlandırmamız lazım ama bunu yaparken, kimyasaldan uzaklaşıp, çevreci yöntemler geliştirmemiz de gerekiyor."
Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ömer Kahyaoğlu da projenin önemine vurgu yaparak üreticilere destek olmayı sürdüreceklerini ifade etti.