CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’de Genel Kurul'a katılarak bütçe konusunda bir konuşma gerçekleştirdi.
Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından sağlık çalışanlarıyla buluşacağını belirterek “Her şey ve ülkemizde kalacaklar” dedi.
Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili Twitter’dan yaptığı paylaşmda, “Bütçe konuşmamdan sonra sağlıkçılarımızla son gelişmeleri konuşmaya gidiyorum. Sağlıkçılarımızın başımın üstünde yeri var. Müsterih olsunlar, çözülecek her şey ve ülkemizde kalacaklar. Ülkemizin onlara ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Kılıçdaroğlu, mesajında ‘#40BinAtamayiYapKilicdaroglu’ etiketini de kullandı.
“Bu talepleri hemen çözün, varsın sağlıkçıların oyları sizin olsun”
Kılıçdaroğlu, sağlık personelleriyle yaptığı görüşmenin ardından iktidara seslenerek sağlık çalışanlarıyla ilgili 7 talep paylaştı.
Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sağlıkçılarımızla konuştum. Mücadelesini vereceğim talepleri aşağıda paylaşıyorum. İktidara da buradan sesleniyorum: Bu talepleri hemen çözün, varsın sağlıkçıların oyları sizin olsun. Sağlıkçılarımız müsterih olsun, yapmazlarsa, iktidara geldiğimizde sorunları biz çözeceğiz!” ifadelerini kullandı.
İşte 7 maddelik talep listesi
Kılıçdaroğlu, ‘Ey saray hükümeti. Sağlıkçı atama Kılavuzunu yayımla’ başlığıyla paylaştığı 7 maddelik talep listesinde şunlar yer aldı:
1- Söz verdiğiniz gibi sağlık personeli atamalarını yapın. Atama kılavuzunu hemen yayınlayın.
2- Ücretleri hemen düzeltin.
3- Adaletsiz performans kesintilerini durdurun. Kriterleri hakkaniyetli hale getirin, sağlıkçılarla kriterler konusunda el sıkışın.
4- Ödeme planlarını şeffaflaştırın.
5- Çalışma saatlerini insancıl hale getirin. Çalışma saatleri hukuken bu ülkede nettir. Kanunlara uyun.
6- Sağlıkçılar arasında ayrım yapmayın. Ek ödeme, risk tazminatı ve benzeri düzenlemelerden tüm sağlıkçıları faydalandırın. Tazminatları ödeyin, haklarını verin.
7- Yükselme kriterlerini şeffaflaştırın.
Sağlıkçı çalışanları iş bıraktı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi sağlık çalışanları ile Türkiye genelinde işi bırakma eylemi yaptı. Sağlık çalışanları yaptıkları açıklamalarda ‘Yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret, 3600-7200 ek göstergenin kademeli olarak düzenlenmesi ve yıpranma payı verilmesi, Covid-19'un iş kazası ve meslek hastalığı olarak sayılması, halkın sağlığa erişim hakkı ve nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi, sorumluların görev ve yetki yükümlülüklerinin hatırlatılması için’ seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirtti.
Hekim ve diş hekimlerinin emeklilik ve maaşlarında iyileştirme yapılmasını öngören düzenleme, 1 Aralık 2021'de TBMM gündemine getirilmiş ancak aynı düzenleme 3 Aralık 2021 tarihi itibari ile geri çekilince hekimlerin tepkisine neden olmuştu.