CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da restore edilen Paşabahçe Vapuru'nun hizmete alım töreninde yaptığı konuşmada, "Engellerin, zorlukların çıkarıldığını biliyorum. Ama Ekrem Başkan bir konuda çok başarılı. Bütün engelleri aşıp amaca ulaşma konusunda son derece başarılı. Medyadan örnek verdi sayın Başkan. Hiç önemi yok. İstanbullu sizi görüyor, tanıyor, İstanbul için ne yaptığınızı İstanbullular da biliyor. Aslında bütün dünya biliyor" dedi. Ulusları ulus yapanın onların tarihi olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Kentleri kent yapan da kentlerin kendi tarihidir. Eğer yöneticiler kendi yönettikleri veya yaşadıkları kente yabancılaşırlarsa tarihi de unutmuş olurlar. Bu bağlamda İBB Başkanı'mızın, İstanbul’un tarihini yeniden restore edip ortaya çıkarması olağanüstü güzel bir olay” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, İstanbul'daki çalışmalarından dolayı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. İstanbul'da yaşadığı yılları anımsatan Kılıçdaroğlu, "İstanbul’da Yukarı Göztepe’de 12 yıl oturdum. Dolasıyla cumartesi, pazarları hariç hemen hemen her gün Kadıköy’den Karaköy’e, Karaköy’den Kadıköy’e gittim vapurlarla. O zamanlar Boğaz Köprüsü henüz yapılmamıştı. Dolasıyla bu vapurlara gidip oturmak, ilk geldiğimde 1970’li yıllar, vapurun neresine oturabiliriz diye beğendiğimiz bir yeri bulur, oraya otururduk" dedi.
'CHP'li belediyeler şeffaf ve hesap verebilir'
CHP'li belediyelerin şeffaf ve hesap verebilir olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Saydam bir yönetimi savunuyorlar. Saydam bir yönetimden yanalar. İnşallah bunu Türkiye bağlamında da gerçekleştireceğiz. Devleti yönetirken devletin saydam olmasını, devleti yönetenlerin kendi halkına hesap vermesini ve bu hesap vermenin de onurlu bir görev olduğunu sadece Türkiye değil bütün dünyaya anlatacağız" diye konuştu. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
- Yerebatan Sarnıcı’nı yine birlikte açmıştık. Bir anlamda dünyanın merkezi gibi gördüm orayı. Zaten üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış olan bir İstanbul’un neresini kazırsanız, neresini el atsanız mutlaka bir tarih çıkıyor.
- Paşabahçe’yi bilip bilmediğimi bilmiyorum, ama yüzde yüz bindiğimden eminim de ama Paşabahçe diye özel bir belirleme olmadı hayatımda. Burada gördüm. Bunları yaşatmak lazım. İBB Başkanımız Ekrem Bey, gerçekten büyük bir özveri ile İstanbullulara hizmet etmek istiyor. Çalışıyor, çaba harcıyor. Kendisi ve kadro ile beraber olağanüstü çaba harcıyor.
- Bir metropolde aynı anda 10 büyük metro inşaatını yapan dünyada başka bir metropol yok. Bunların tamamı durmuştu. Çalışmıyordu. Ama şimdi buralarda insanlar harıl harıl çalışıyorlar. İstanbullulara hizmet etmek için.
- Belediye başkanlarımızın çok güzel bir özelliği var. Hizmet ettikleri kente hesap verme gibi. Yaptıkları harcamaların kuruşu kuruşuna hesabını vermek gibi. Yani saydam bir yönetimi savunuyorlar. Saydam bir yönetimden yanalar. İnşallah bunu Türkiye bağlamında da gerçekleştireceğiz. Devleti yönetirken devletin saydam olmasını, devleti yönetenlerin kendi halkına hesap vermesini ve bu hesap vermenin de onurlu bir görev olduğunu sadece Türkiye değil bütün dünyaya anlatacağız.
- Haliç Tersanesi… Fatih’ten kalan. Burası bir tarih. Buranın da yaşaması lazım. İstanbul aynı zamanda dünyanın kültür merkezi. Ciddi bir entelektüel birikimin buradan yayılmasını, anlatılmasını çok arzu ederim. Bu konuda da Ekrem Başkan elinden gelen bütün çabayı gösteriyor. Bütün konukların önünden yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Tabi en büyük teşekkür yanında oturan kadın genel müdüre. Size de teşekkür ederim.
- Kadınlar artık çalışma yaşamında çok daha fazla ve etkin yerlerde olması lazım. Geçen Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı arkadaşıma dedim ki ‘Kazandığımız belediyelerde eskiden kaç kadın yönetici vardı, şimdi kaç kadın yönetici vardı, bunu bir çıkar’ diye. Aşağı yukarı önemli bir artış var. Ama belli bir zaman dilimi içinde bu artışın daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacağını düşünüyorum.