Türkiye dün yeni yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gitti. Seçim sonuçlarına göre, kesin olmayan Türkiye geneli sonuçlarına göre, CHP 35, AK Parti 24, DEM Parti 10, MHP 8, Yeniden Refah Partisi 2, BBP 1, İYİ Parti 1 belediye başkanlığı kazandı.
Sonuçlara göre, CHP 47 yıl sonra ilk kez seçimden birinci parti olarak çıkarken, AK Parti ise kurulduğu 2001'den bu yana ilk kez ikinci parti konumuna geriledi.
Partilerin Türkiye genelinde aldığı oy oranlarına göre, Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 37,7, AK Parti yüzde 35,5, Yeniden Refah Partisi yüzde 6,2, Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 5, İYİ Parti ise yüzde 3,8 oy aldı. CHP'nin oy sayısı 17 milyonun üzerindeyken, AK Parti'nin oy sayısı 16 milyonun üzerinde oldu.
İtiraz Süreci Başladı
Seçim sonuçlarına itiraz süreci başladı ve partiler sonuçlara 14 Nisan'a kadar itiraz edebilecek. İl ve ilçelere bakıldığında, Kırklareli, Hatay, Iğdır, Bitlis, Hakkari, Burdur, Artvin, Ardahan ve Kütahya gibi yerlerde itirazların gelebileceği öngörülüyor. Ayrıca, ilçelerde de yakın sonuçların olduğu yerlerde itirazların bekleniyor.
Süreç Nasıl İlerleyecek?
Sandık kurullarının işlemlerine karşı ilçe ve il seçim kurullarına yapılacak itiraz ve şikayet süreleri ilgili kanun ve seçim takviminde yer alıyor.
Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a göre, sandık kurulu tutanakları ve kararlarına karşı yarın saat 15.00'e kadar ilçe seçim kurullarına itirazda bulunulabilecek. Bu itirazların ilçe seçim kurulları tarafından 4 Nisan Perşembe günü saat 17.00'ye kadar karara bağlanması gerekiyor.
İlçe seçim kurullarının kararlarına ise 5 Nisan Cuma günü saat 17.00'ye kadar itirazda bulunulabilecek. Bu itirazlar il seçim kurullarınca, 7 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar karara bağlanacak.
İl seçim kuruluna ve il birleştirme tutanaklarına karşı ise 10 Nisan Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar YSK'ye itiraz edilebilecek.
Olağanüstü itiraz ise 7 Nisan Pazar günü saat 17.00'den 14 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar yapılabilecek.