Kepçeye Takıldı, İşçiler Çöp Sanıp Kenara Fırlattı: Servet Değerinde Olduğu Sonradan Anlaşıldı

Uşak'ın Banaz ilçesindeki ormanlık alanda çalışan işçiler, kepçelerine ne olduğunu anlamadıkları kütük benzeri bir kalıp takıldığını fark etti. İşçilerin önemsemeden kenara attıkları kütüğün, 16 milyon yıllık bir ağaç fosili olduğu ve servet değerinde paha biçilemez öneme sahip olduğu ortaya çıktı.

Uşak'ın Banaz Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı bir bölgesinde çalışmalar yürüten işçiler, kepçeye tanımlayamadıkları bir cismin takıldığını fark etti. Görüntü itibarıyla ağaç kütüğüne benzeyen bu yapı, belirgin bir şekilde farklı özellikler sergiliyor olsa da, işçiler tarafından 'önemsiz' olduğu düşünüelerek kenarı atıldı.

ÇÖP SANILDI 16 MİLYON YAŞINDA ÇIKTI

Sonrasında yapılan incelemelerde söz konusu objenin, 10 ile 16 milyon yıl aralığında bulunan bir ağaç kütüğü olduğu tespit edildi. Yarı canlı yarı ölü olduğu belirlenen fosil kabının 16 milyon yaşına kadar uzun ömre sahip olması, eşi benzeri görülmemiş bir keşif olarak adlandırıldı.

Milyonlarca yılın ardından bir bütün halinde kalmayı başararak günümüze ulaşan fosil, akademi dünyasında büyük bir heyecan yarattı.

Uşak Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Selahattin Polat, ağaç fosillinin Orta Miosen dönemine ait olduğunu belirlediklerini söyledi.

ORMAN YOLU YAPILIRKEN BULUNDU

Banaz'a bağlı Ayrancı köyünün yakınlarında Sümlüce mevkiinde orman yolu yapımında çalışan işçilerin kullandığı iş makinesine bilmedikleri bir nesne takıldı. Milyonlarca yıllık yaşında olduğu belirlenen ağaç fosili hemen koruma altına alındı.

Uşak Üniversitesi ve Cerrahpaşa Üniversitesi Orman Fakültesi fosil üzerinde incelemeler yaptığında fosilin tüm dünyada eşi benzeri olmayacak şekilde eski tarihlere ait olduğu belirlendi.

"FOSİLİN HİÇ BOZULMAMASI BİR MUCİZE"

Ağaç fosilinin Orta Miosen dönemine ait olduğu yaklaşık günümüzden 10-16 milyon yıl öncesine ait jeolojik zamanından günümüze kadar geldiği belirlendi.

Önemli kayıtlar listesine eklenen fosilin, çamgillere ait olduğu ve oluşumunda Elmadağ volkanizmasının etkisi olduğu ortaya çıktı.

Ağacın milyonlarca yıl bozulmadan kalmasının nedeninin Uşak'ın kuzeyinde Elmadağ Volkanı olduğunu belirten Polat, volkanın 17 milyon yıl önce patladığını, volkandan çıkan volkan külü, volkan kumu ve çeşitli malzemeler bu ağacın üzerini kaplayarak koruduğunu anlattı. Doç. Dr. Selahattin Polat, fosilin 10-16 milyon yıl öncesine ait iklim, biyoloji ve jeolojik bilgiler verdiğini ve bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi.

MİLYONLARCA DOLAR DEĞERİNDE OLABİLİR

Fosil üzerinde yapılan araştırmalar henüz tamamlanmamışken, objenin 16 milyon yıl kadar önceye tarihlendirilmesi, değerini milyonlarca doların üzerine çıkarmış olabilir. Konuya ilişkin ilk değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, fosilden çıkacak inceleme sonuçları sonucunda tarihi öneme sahip bulguların oluşabileceğini belirtti.

Türkiye Haberleri