Çöken Binada Kentsel Dönüşüm Detayı: 2 Kişi Gözaltında!

İstanbul Küçükçekmece'de 3 katlı bir bina çöktü. Çöken binanın enkazından 8 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Enkaz altında Türkmenistan vatandaşı olduğu öğrenilen 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Çöken binanın 2 katının kaçak olduğu anlaşıldı. Bina sahibi Hacı Murat Gençtürk hakkında soruşturma başlattı. Gençtürk ve 1 kişi daha gözaltına alındı.

Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi'nde 3 katlı bir bina henüz belirlenemeyen bir nedenle çöktü.

Olay yerine çok sayıda ekibin sevk edildiği öğrenildi.

7 KİŞİ KURTARILDI 2 KİŞİ ENKAZ ALTINDA

Öte yandan, çöken bina park halindeki araçların üzerine yıkılırken, yoldan geçen belediye otobüsünde de hasar oluştu.

Bina çöktükten sonra ise bir kişinin kendi imkanlarıyla enkazdan çıktığı ve ekiplere içeride kalanlarla ilgili bilgi verdiği belirtildi.

Enkazdan toplam 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı.

İstanbul Valisi Davut Gül, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu, ekiplerden bilgi aldı.

İstanbul Valisi Davut Gül, "Bina 1988 yapımı, patlama tespiti yok, çökme nedeni bilinmiyor" bilgisini aktardı

1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Enkazda 1 kişinin hayatının kaybettiği öğrenildi. İBBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hayatını kaybeden kişinin Türkmenistan vatandaşı olduğunu açıkladı.

2 KATI KAÇAK ÇIKTI

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, çöken binanın 2 katının kaçak olduğunu açıkladı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DETAYI

Binanın sahibi, kentsel dönüşüm sürecinde olduklarını ve binayı tamamen boşalttıklarını belirtiyor. Ancak, bitişikteki çöken binanın sahibiyle iletişime geçtiklerinde, o binanın sahibi, kendi özel sebeplerinden dolayı binayı yıktırmak istemediğini ve kentsel dönüşüme sokmak istemediğini ifade etmiş. Dolayısıyla, bu durumda müdahale etmelerinin mümkün olmadığını dile getiriyorlar. Ancak, bu talihsiz olayın yaşanmasıyla birlikte, geçmiş olsun dileklerini iletiyorlar. Bu tür durumlar, kentsel dönüşüm süreçlerinde karşılaşılabilen karmaşık durumları ve riskleri gösteriyor.

KAÇAK İKİ KAT EKLENMİŞ

Belediye kayıtlarında yıkılan bina 1988 yılında 2 katlı olarak inşaa edilmiş daha sonra kaçak 2 kat daha eklenerek 4 katlı bir bina olduğu görülmüştür.

BİNA SAHİBİ GÖZALTINA ALINDI

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olmak sucundan bina sahibi Hacı Murat Gençtürk hakkında soruşturma başlattı. Gençtürk ve binanın alt katında bulunan döner dükkanın sahibi Özge Aktürk Dinçer gözaltına alındı.

Özge AKTÜRK DİNÇER
Hacı Murat Gençtürk

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

İstanbul Valiliği konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"02.06.2024 Pazar günü saat 08.40 sıralarında Küçükçekmece İlçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağın kesişim noktasında bulunan üç katlı bina çökmüştür.

Olay yerine çok sayıda AFAD, arama kurtarma ve sağlık ekibi sevk edilmiştir. "

EKREM İMAMOĞLU AÇIKLAMA YAPTI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, itfaiye ekiplerin müdahalesinin devam ettiğini aktardı.

İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi’nde meydana gelen bina çökmesine itfaiye ekiplerimizin müdahalesi devam ediyor. Şu ana kadar 4 vatandaşımız sağ olarak kurtarıldı. Çökme sebebiyle ilgili inceleme kurtarma faaliyetleri sonrası detaylı şekilde yapılacak. Geçmiş olsun."

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı çöken bina ile ilgili 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirdi.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "" 02.06.2024 tarihinde saat 08:40 sularında, Küçükçekmece ilçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı binanın henüz belirlenemeyen bir nedenle çökmesi olayı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında; 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, olay yerine intikal ettirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının bitimine müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi kusur tespiti için incelemelerine başlayacaktır. Soruşturma titizlikle devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

"RİSK TAŞIMIYORDU"

Enkazdan çıkarılan Korkut Yılmaz "7 8 kişiydik. Bina sabah erken saatlerde çöktü. Hafif bir sarsıntı duyduk. Sonra çöktü. Ben yatakla dolabın dolabın arkasına atmıştım kendimi, sonra geri geri çıktım. Köpeğim vardı. O içeride kaldı. Üst kattaki insanlardan da bazıları çıktı. Bazıları enkazda kaldı. 4 katlı binaydı. Bir risk taşımıyordu. Alt kat dükkan onun üzerinde ofisim vardı. Bir üst katta da evim vardı. 10 dakika sonra hemen polis ekipleri ve ambulanslar geldi. Ellerim ve bacaklarımda yaralar var. Komşular kıyafet verdiler giydim. Ara kattaydım. Yatakla dolabın arasına girmenin önemini gördüm" dedi.

ENKAZDAN SAATLER SONRA ÇIKARILDI

Çöken bina ile birlikte yaralanan muhasebeci Korkut Yılmaz'ın köpeği, saatlerce moloz yığınlarının altında kalmıştı. Ekiplerin uzun uğraşları sonucunda kurtarılan küçük köpeğin sevimli halleri çevredekilerin içini ısıttı.


Türkiye Haberleri