Suikaste kurban giden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov anısına Moskova'da fotoğraf sergisi açıldı. Sergiye İlber Ortaylı da katıldı
Suikaste kurban giden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov anısına Moskova'da fotoğraf sergisi açıldı. Sergiye İlber Ortaylı da katıldı. Ayrıca, önde gelen Türk ve Rus isimlerin katılımıyla da “Rusya-Türkiye: Geleceğe Bakış” adlı panel düzenlendi.
Suikaste kurban giden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov anısına Moskova'da fotoğraf sergisi açıldı. Sergiye İlber Ortaylı da katıldı. Ayrıca, önde gelen Türk ve Rus isimlerin katılımıyla da “Rusya-Türkiye: Geleceğe Bakış” adlı panel düzenlendi.
Moskova, Uluslararası Andrey Karlov Vakfı ve Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi (MGİMO) tarafından organize edilen, Türkiye-Rusya dostluğuna odaklanan etkinliklere sahne oldu. Suikaste kurban giden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov anısına bir fotoğraf sergisi açıldı. Ayrıca önde gelen Türk ve Rus isimlerin katılımıyla “Rusya-Türkiye: Geleceğe Bakış” adlı panel düzenlendi.
"NE DENLİ SEVİLDİĞİNİ GÖSTERİYOR"
Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi'nde (MGİMO) açılan sergide, Karlov'un yaşamından kesitler sunan fotoğraflar yer alıyor. Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, açılışta yaptığı konuşmada, Karlov'un, Türkiye ve Rusya ilişkilerini geliştirmek amacıyla özveriyle emek verdiğine işaret ederek, "Bugün burada bu denli kalabalık bir katılımcı grubunun olması, kendisinin hem Türkiye'de hem de vatanında ne denli sevildiğini gösteriyor." dedi.
Rusya'nın, Türkiye için daima özel bir ülke olduğunun altını çizen Diriöz, "İş birliğimizin mahiyet, etki ve sonuçları ikili boyutların ötesinde, bölgesel hatta uluslararası düzeyde de kendisini hissettirmektedir. Bu geçmişte böyle olmuştur. Gelecekte de böyle olacaktır." diye konuştu.
"İLİŞKİLERİN İYİ OLMASI İÇİN"
Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev de Türk ve Rus yönetimlerinin, zor durumları geride bırakacak siyasi irade ve gücü gösterdiklerini vurgulayarak, "Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerde ana faktör, halklarımız tarafından ülkelerimizin arasındaki ilişkilerin iyi olması için gösterilen taleptir." değerlendirmesinde bulundu.
Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan da konuşmasında, amaçlarının dünya halkları arasında barışa, dostluğa ve Türk-Rus dostluğu köprüsünün daha da sağlam olması için önemli katkı sağlamak olduğunu vurguladı. Karaaslan, iki ülke arasındaki eğitim işbirliğinin artırılması gerektiğini kaydetti.
Serginin ardından Karlov Konferansı da düzenlenedi. Panele ve sergi açılış törenine, Diriöz ve Kosaçev'in yanı sıra, Türk-Rus Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Büyükelçi Ender Arat, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'den Prof.Dr. Erkan İbiş (Ankara Üniversitesi Rektörü), Prof.Dr. Mehmed Özkan (Boğaziçi Üniversitesi Rektörü), Prof.Dr. Adem Şahin (TOBB ETÜ Üniversitesi Rektörü) ve Prof.Dr. Ahmet Kızılay (İnönü Üniversitesi Rektörü) de Moskova'ya geliyor, emekli Büyükelçi Halil Akıncı, Uluslararası Andrey Karlov Vakfı Başkanı Marina Karlova, RTİB Başkanı Karaaslan, DTİK Avrasya Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır, çok sayıda iş adamı, öğrenci ve akademisyen katıldı.
"Türkiye-Rusya: Geleceğe Bakış" konulu panel ve çalıştay için önde gelen pek çok Türk ve Rus uzman buluştu, iki ülke ilişkilerinin perspektifi masaya yatırıldı.