Osmaniye’de şehir kanalizasyonundan gelen atıkların, Ceyhan Nehri havzasında bulunan 796 hektar alana, 10 kilometre uzunluğa sahip Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ulusal öneme haiz sulak alan olarak tescil edilen (Kastabala) Kuş Cenneti'nin sınırları içerisinde yer alan Cevdetiye beldesindeki Devlet Su İşleri (DSİ) regülatörü civarından nehre döküldüğü ileri sürüldü.
Yaklaşık 264 çeşit kuşun yaşadığı çevreyi ve nehri kirleten bu kanalizasyon suyunun nehre akmasına tepki gösteren Kırmıtlı eski Belediye Başkanı ve Kuş Cenneti kurucusu Ali Murtaza Doğan şunları söyledi:
“2002 Kastabala sulak alanında önemli doğa alanı çalışmalarımız oldu Kuş Cenneti'ni kurduk işte 2006’da resmi açılışını yaptık. O günden beri işte bu Osmaniye’nin suyunun kanalizasyonunun arıtılmadan Ceyhan Nehri’ne bırakıldığını tespit ettik. O günlerde yine şikayetlerde bulunduk. Sürekli serzenişlerde bulunduk. Şu an Osmaniye’nin kanalizasyonu sizin de gördüğünüz gibi arıtılmadan DSİ’de, Doğa Koruma Milli Parkı da bunu görüyor mu görmüyor mu bilmiyorum ama DSİ bunu özellikle bunu, burayı korumak zorunda. Buna müdahil olmak zorunda. Hatta bu proje Hamıs Çayı’na akıyordu direkt Hamıs Çayı’nı kirletiyordu, Hamıs Çayı da Ceyhan Nehri’ni kirletiyordu esas sorun buradan bırakılmasındaki espri, temel espri, İskenderun Demir Çelik Fabrikaları buradan soğutma suyu alıyor, Ceyhan Nehri’nin hemen regülatörün önünden. Osmaniye’nin kanalizasyonu bu suya karıştığı için bunların su alım yerini de kirlettiği için fabrika şikâyette bulunuyor ‘Bizim makinelerimiz çalışmıyor, oksitleniyor çünkü ağır metaller varmış burada, makineler paslanıyor biz makineleri çalıştıramıyoruz’ diye bu suyu buradan aşırtmalarını talep etmiş. DSİ’de Osmaniye Belediyesi’ne projeyi yaptırmış ayrı bir 80’lik boruyla hemen regülatörün BS sıfırın üzerinden aşırtarak köprü olarak Cevdetiye’nin aşağısına bırakıyor. Yani sırf fabrikaları kurtarmak için makineleri kurtarmak için buradaki bütün biyolojik çeşitlilik köylerdeki hayvansal bilmem bütün Ceyhan Nehri tamamen Akdeniz’e kadar arıtılmayan bir suyla kirletiliyor şu an.
“Kuşları da öldürebiliyor bu kimyasallar”
Durum bu ortada yani. Şimdi bu tamamen sağlıksız bir su, arıtılmayan bir su her türlü kimyasalların evsel atıkların buraya bırakıldığı bir yer. Tabii bunları kuşlar bir kısmı beslenebiliyor ama bir kısmı da bundan tedirgin ve ölebiliyor yani. Kuşları da öldürebiliyor bu kimyasallar. Kuş Cenneti olarak ilan edilmiş önemli sulak alan korunması gereken bir alan arıtılmayan kanalizasyonu bu cenneti yok ediyor buradaki canlıları da yok ediyor zaten.”
“Bu su bütün Çukurova’yı sulayan ve Karataş’tan denize dökülen bir su”
DİSK Emekli Sen Osmaniye Şube Başkanı ve Cevdetiye beldesi sakinlerinden Metin Önal ise, “Hemen suyun kenarına baktığınız zaman bunlar pislikten meydana gelen oluşumlardır, yosunlardır. Bütün nehir boyunca bunu görmek mümkün. 2 yıllık mücadele neticesinde 5-10 kilometre yukarda hemen Hamıs’a dökülen su şimdi Cevdetiye’nin ve uzun uğraşlarla mücadelelerle Kuş Cenneti ilan edilen yerin ortasına dökülmeye başladı. Bu su kati suretle arıtılmıyor. Bu su bütün Çukurova’yı sulayan ve Karataş’tan denize dökülen bir su. Uluslararası anlaşmalarımızda da zaten bu bir suç teşkil ediyor. Suyun kati surette arıtıldıktan sonra denize dökülmesi gerekiyor. Bu suyla bütün köylerin tarım arazileri, ev bahçeleri, hayvanları sulanıyor. Eskiden insanlar 30 sene 35 sene evvel tarlasını sulamaya giderken yanında su götürmezdi bu suyu içerlerdi. Şimdi kasıklarına kadar kendilerini korumazlar ise çizme giymezler ise bacakları tarlaları suladıktan 2 gün sonra yara bere içinde kalıyorlar. Bu bir cinayettir, bu bir doğa katliamıdır, bu hiçbir insanlığa sığmaz. Kati surette bu suyun arıtılması gerek yazık günah. Burada sadece evsel atık yok aklınıza gelen uyuşturucudan tutun sanayideki ağır metale kadar bütün atıklar mevcuttur. Bu nedenle olmazsa olmaz mutlak surette bu suyun arıtılması gerek. Bu suyun arıtılmadan bu nehre dökülmesi katliamdır” dedi.
Osmaniye Belediyesi Özel Kalem Müdürü Muhammed Nuri Arıkan, arıtma tesisinin çalışıp çalışmadığı konusunda bilgisi olmadığını söyledi.
Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bahadır Erdem Bülbül ise telefona yanıt vermedi ve dönüş yapmadı. Yazılı olarak iletilen soruya da yanıt verilmedi.
Osmaniye Belediyesi santral görevlisinin yönlendirdiği Kanalizasyon Şefi Salih Cihan ise konu hakkında bilgisi olmadığını belirtti ve Basın Yayın Müdürü'nün konuya hâkim olduğunu ifade etti. Belediye Başkanı Kadir Kara'ya ise ulaşılamadı.