Kahvecilerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki

Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, nisan ayında kahvehanelerin ikinci kez kapatılacak olmasını eleştirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek tepkisini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından kırmızıya dönüşen il sayısının 58 olduğunu duyurdu ve hafta sonları bu illerde sokağa çıkma yasağı ilan edileceğini açıkladı.

Ramazan'da esnaf kapalı 

Erdoğan Ramazan ayında da Türkiye genelinde hafta sonları sokağa çıkmanın yasak olacağını ve esnafın sadece paket servis yapabileceğini açıkladı.

Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, Ramazan ayında esnafın kapalı olmasına tepki gösterdi.

"AVM'ler tıklım tıklım, kongreler aynı"

Esnafa en az 2 bin lira yardım yapılması gerektiğini belirten Güven, “Bugün AVM’ler tıklım tıklım, otobüsler tıklım tıklım, şehirler arası aynı. Uçaklar aynı, kongreler aynı. Ne hikmetse küçük esnaf ve zanaatkara gelince yasak” dedi.

“Bir yılı geçti kahveci esnafı perperişan vaziyette. Bizim işyerlerimiz sabah 7, akşam 7 yüzde 50 kapasite ile devam ediyordu. Tabii tavla, okey oyunları oynanmadığı için müşterimiz gelmiyordu. Önümüz Ramazan. 11 ayın sultanında bizim kahvehanelerimiz iş yapıyordu. Ne yazı ki Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. Cumartesi ve pazar sokağa çıkma yasağı olduğu için bizim işyerlerimiz kapalı.

“2 bin lira yardım yapılsın" 

Bilim Kurulu üyelerine, Sağlık Bakanı’na ve Sayın Cumhurbaşkanı’na seslenmek istiyorum. Biz bir yıldır kapalıyız. Önümüz Ramazan. Zaten Ramazan’da hiç kimse kahvehaneye gelmez. Herkes oruç. Biz ne yiyip, ne içeceğiz. Bunlara bir türlü anlam veremiyorum. Yanımızda çalışan işçilerimize 1500 lira para yardımı yapılacak. Ben buna ilave ediyorum. 4’üncü ve 5’inci ayda kahveci esnafı mağdur olan kesimdir. Bugün bize her ay 2 bin lira yardım yapılırsa evimize ekmek parası götürüyoruz, çorbamız kaynasın.

İsa Güven, bugün vergi yapılandırmasının son günü olmasına rağmen esnafın bunu ödeyemediğine de dikkat çekerek, esnafın sicilinin bozulduğunu dile getirdi. Güven, BAĞ-KUR’lu esnafın primini tamamlamak için bankadan kredi çekmeye çalıştığını, ancak sicili bozuk olduğu için de kredi alamadığını vurguladı.

“Sayın Cumhurbaşkanı bizi yanlış anlıyorsunuz" 

Güven, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Sayın Cumhurbaşkanım biz açız dedikçe bizi yanlış anlıyorsunuz. Gerçekten bıçak kemiğe dayandı. Esnaf bunalımda, psikolojimiz bozuldu. İntiharlar oluyor. Devlet baba bize elinizi uzatın. Zaten bir Ramazan’da iş yapacaktık, Ramazan da oruç. Evimize nasıl ekmek parası götürelim” diye sordu.

Güven, Erdoğan’dan kahvehane esnafı için kampanya isteyerek, “Sayın Cumhurbaşkanım esnaf ve zanaatkara elinizi uzatın. Uzatmıyorsunuz demiyorum, ama bize bir şey gelmiyor. İnanın ki zengin zengin, fakir fakir oldu. Orta direk çöktü. Yazıktır, günahtır. Bu küçük esnaf ve zanaatkar perperişan” diye konuştu.

ANKA

 

Türkiye Haberleri